Peneux wil correcte geschiedenisboeken voor scholen
01 Jul 2016, 22:46
foto
Minister Robert Peneux legt een krans bij het beeld van Kwakoe aan de dokter Sophie Redmondstraat. (Foto: MinOWC)


“Wij kunnen kinderen op school niet blijven opschepen met onwaarheden over het verleden. De waarheid moet vastgelegd worden en dat heeft niet alleen te maken met de Afrikaanse cultuur, maar ook over de Indiase en Javaanse cultuur en hoe zij naar Suriname zijn gekomen." Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wil dat er een platform komt, dat de Surinaamse geschiedenis moet herschrijven. Hij zei dit bij de kranslegging op 1 juli bij het standbeeld van Kwakoe, tijdens de herdenking van 153 jaar afschaffing van de slavernij.

Peneux vindt dat er voldoende kennis en deskundigheid aanwezig is om de nieuwe geschiedenisboeken te kunnen schrijven. Hij zal opzoek gaan naar donoren om een fonds te creëren, zodat de boeken voor het basis- en voj onderwijs, geproduceerd kunnen worden. Jongeren moeten leren wat wij als Surinamers hebben ervaren en hoe de slavernij is ontstaan. Ook roept hij op om samen te bundelen, omdat er teveel verdeeldheid is binnen de samenleving. Mensen moeten niet meer zeggen dat zij bijvoorbeeld Javaan, Creool of Hindostaan zijn, maar een Surinamer. “Verdeeldheid gaat ons nergens brengen. Eenheid gaat ons brengen naar vooruitgang”, meent Peneux.

Voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, zegt dat 1 juli een dag is waarop wordt herdacht "dat we nooit meer slaven zullen worden". Hij vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden over de slavenperiode. De federatie waarvan hij de voorzitter van is, bestaat op deze dag ook 20 jaar. Voor Konrad Acton, ondervoorzitter van het Jeugdparlement is het een dag om de prijs die onze voorouders hebben betaald, te herdenken. De afschaffing van de slavernij is niet gegeven, maar opgeëist.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April