Olievondst Exxon voor kust Guyana tweemaal zo groot
02 Jul 2016, 04:24
foto
De oliereserves in het Liza-veld worden geschat op 1,4 miljard vaten.


De olievondst waar Exxon Mobil Corporation donderdag melding van heeft gemaakt kan oplopen tot 1,4 miljard vaten, twee keer zo groot als de eerste raming. De vondst in het Liza veld, 193 km verwijderd van de Guyanese kust, is een ontdekking op wereldniveau, meldt Bloomberg.

Met de huidige olieprijzen, is de geschatte waarde van de vondst US$ 70 miljard. Het olieveld zal volgens het in Texas gevestigde bedrijf, het equivalent van 800 miljoen tot 1,4 miljard vaten ruwe olie opleveren. Hess Corporation, een partner in het veld, ziet een stijging van 39% in de huidige bewezen reserves.

De aankondiging van Exxon komt op een moment dat de olie-industrie klimt uit de ergste depressie in decennia. Na een terugval van een twaalf jaar laag dieptepunt in januari, is Brent –de internationale standaard voor ruwe olie- met bijna 80% gestegen tot ongeveer US$ 50 per vat. De vondst van het Liza-veld zal voorlopig niet worden toegevoegd aan de mondiale olievoorraden, omdat het vijf jaar of meer kan duren voordat de diepzee reserves in productie kunnen worden gebracht.

"Het succes van deze exploratie toont de kracht van onze lange-termijn investeringsaanpak, evenals ons technologisch leiderschap in ultra, diepzee omgevingen," zegt Steve Greenlee, president van ExxonMobil Exploration Co, in de verklaring.

Exxon voorzag al in mei 2015 dat het veld veelbelovend was, nadat onderzoek van data en rotsformaties aanwijzingen gaven van de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid ruwe olie. De boringen in het veld zijn gedaan door het boorschip Transocean Ltd.'s Deepwater Champion. Exxon is exploitant van de Liza-vondst en heeft er een belang van 45%. Hess heeft 30% en het resterende 25% behoort toe aan CNOOC Ltd.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April