Wijziging Vuurwapenwet doet veel stof opwaaien
29 Jun 2016, 00:34
foto
Assembleelid Keshopersad Gangaram Panday dinsdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Nagenoeg alle Assembleeleden die het woord voerden over de wijziging van de Vuurwapenwet, willen van de regering weten wat het vuurwapenbeleid is. De drastische verhoging van de tarieven voor vergunning zou volgens sommigen te maken hebben met het ontmoedigingsbeleid. Assembleelid Krishna Mathoera en de VHP-fractieleider Chan Santokhi stelden onomwonden dat de regering geld nodig heeft en daarom de tarieven met honderden procenten wil verhogen. Zij haalden aan dat in het document van het Internationaal Monetair Fonds duidelijk staat dat de tarieven verhoogd moeten worden.

De NDP-Assembleeleden Stephen Tsang en Keshopersad Gangaram Panday benadrukten dat het onjuist is om door de drastische verhoging mensen te ontmoedigen om een wapenvergunning aan te vragen. Gangaram Panday haalde aan dat ook politiemannen die met pensioen gaan, recht hebben op bezit van een wapen. Zij zorgen ook na hun dienstjaren voor de veiligheid van zichzelf en hun gezin. Amzad Abdoel liet duidelijk blijken dat hij geen moeite heeft met de verhoging. Hij vindt dat wapenbezit sterk moet worden ontmoedigd. Hij is niet lang geleden met de dood bedreigd en heeft een formulier op zak voor het aanvragen van een wapen. Hij heeft dit niet gedaan omdat hij geen voorbeeld wil geven aan kinderen dat je alleen met een wapen je veilig kan voelen. Er zijn volgens hem alternatieve methoden.

Na zijn betoog vatte Tsang samen waar het om gaat:
1. de voorgestelde tarieven in de wetswijziging zijn veel te hoog.
2. een financiele drempel mag bij indiening, niet bij verlenging.
3. er moet geen verschil zijn in tarieven tussen stad en binnenland, omdat er geen verschil is in de vergunningsvoorwaarden.
4. een lager tarief voor vergunningen voor de schietsport, omdat er duidelijke beperkingen zijn in de vergunningsvoorwaarden.
5. de vuurwapenwet behoeft een integrale wijziging.
6. duidelijke voorwaarden en vereisten bij de aanvraag en verlenging van een vuurwapenvergunning.
7. een maximale wachttijd voor de aanvraag.
8. duidelijke restricties
9. artikel 21 moet worden geschrapt. Hier is opgenomen dat de tarieven bij staatsbesluit door de regering kunnen worden genomen.
10. legale verkoop van een vuurwapen moet mogelijk zijn.
11. De overheid moet zorgen voor de veiligheid in de samenleving. Het beste ontmoedigingsbeleid is die welke de behoefte doet afnemen.
12. Duidelijkheid over geldigheid van de vergunningen.

Diverse Assembleeleden vinden dat een commissie belast moet worden die gaat over de afgifte van een vergunning en niet de procureur-generaal. Mensen wachten jaren op hun vergunning. Volgens Carl Breeveld van DOE waren er 50 aanvragen op een dag. Besloten is door het Openbaar Ministerie om de tijden in te korten en het aantal aanvragen per dag te beperken op tien. Breeveld ondersteunde het voorstel van Mathoera om de administratie te automatiseren. Nu wordt er nog gewerkt met kaartenbakken, waardoor de situatie niet overzichtelijk is. Diverse leden haalden aan dat het veiligheidsgevoel moet worden versterkt en illegaal wapenbezit afgestraft dient te worden. De vergadering is verdaagd naar de volgende week. Dan zal de minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ingaan op de vragen die gesteld zijn.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April