Cotino wil onderbouwing verhoging vergunning vuurwapen
28 Jun 2016, 00:33
foto
Assembleelid Rossellie Cotino tijdens behandeling van de Vuurwapenwet. (Foto: René Gompers)


De regering wil de tarieven van vuurwapenvergunningen drastisch verhogen. De wetswijziging is maandag in behandeling genomen door De Nationale Assemblee. De vraag werd gesteld wat het wapenbeleid is. Rossellie Cotino (NDP), voorzitter van de commissie die de openbare behandeling van de wet heeft voorbereid, wil van de regering weten wat de onderbouwing is van de verhoging van de tarieven. Voor de aanvraag worden steeds twee bekende redenen opgegeven namelijk bescherming van have en goed of persoonlijke beveiliging en beoefening van de jachtsport. Veiligheid van burgers is de primaire verantwoordelijkheid van de overheid, stelde Cotino.

"Een onverantwoordelijke toename van wapenbezit onder de burgers kan lijden tot excessen. Hoe meer vuurwapenbezit hoe groter de kans op excessen. Een wapen moet een ultieme beschermingsoptie zijn, maar niet het middel waar allereerst naar wordt gegrepen, als wij het hebben over beveiliging. Optimalisering van de rol van de politie om de veiligheid te garanderen is zeer van belang om de behoefte van wapenbezit te verminderen," zei de commissievoorzitter. Zij pleitte voor een ontmoedigingsbeleid. Wat zal het ministerie van Justitie en Politie doen om de behoefte aan vuurwapens terug te dringen?, vroeg Cotino. Zij vroeg ook hoe de veiligheid wordt geoptimaliseerd.

Met de wijzigingen in dit ontwerp wordt beoogd om de kosten voor de dienstverlening ter afwikkeling van de conform deze wet aan te vragen vergunningen kostendekkend te maken. Cotino kan zich terugvinden in dit doel. De verhoging met honderden procenten heeft volgens haar niet te maken met de huidige financiële situatie in het land. De commissie van rapporteurs vindt dat de vuurwapenwet integraal gewijzigd dient te worden. Tijdens de verschillende vergaderingen van de commissie is ook gediscussieerd over de meest noodzakelijke wijzigingen die meteen kunnen worden meegenomen bij deze wetswijziging.

De voorgestelde tariefaanpassing is uitermate hoog en roept heel wat vragen op, zei Cotino. De commissie wil weten wat de ratio hierachter is. De commissie is het er over eens dat die verhoging van de tarieven noodzakelijk is. Gepleit wordt voor een rechtvaardige, redelijke en billijke verhoging. Een verhoging die geen domper legt op de jacht- en schietsport. Een verhoging die betaalbaar is voor de gewone burger die zijn have en goed wil beschermen of die uit veiligheidsoverwegingen zichzelf wil beschermen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April