EK 2016: Polen in kwartfinales na penalty's
25 Jun 2016, 14:32
Jacub BlaszczykowskiJakub had Polen in de eerste helft al op voorsprong gebracht,1-0. (Foto: AFP)

Jacub Blaszczykowski heeft zijn land Polen alweer een tijdje verder geschopt in het EK-toernooi. Hij had in alle vijf voorbije doelpunten van zijn land op het toernooi, een rechtstreekse voet. Tegen Zwitserland wist hij in de eerste helft zijn land op voorsprong te brengen. De eerste wedstrijd in de achtste finales is beslist met strafschoppen, waarbij de Polen het sterkst waren.

Blaszczykowski geeft Polen met een droge schuiver voor doelman Yann Sommer de voorsprong in de 42e minuut. Het duurt bijna even zo lang voordat Xherdan Shaqiri de gelijkmaker voor Zwitserland te pakken heeft. In de kwartfinales zal Polen tegen Kroatië of Portugal uitkomen.

Het lukte de ploegen niet om in de verlenging het duel te beslissen. Bij de strafschoppen scoorden Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik, Kamil Glik en Kamil Grosicki voor Polen. Het beslissend schot kwam van Granit Xhaka. Voor Zwitserland vonden Shaqiri, Fabian Schar en Ricardo Rodriguez het net. Granit Xhaka was de enige speler die zijn penalty miste, wat de Polen op voorsprong bracht 4-5.

De winnende trap van Krychowiak leidde tot taferelen van vreugde onder de Poolse fans in Saint-Etienne. Polen heeft de EK-kwartfinales voor het eerst bereikt. Hij is slechts twee overwinningen verwijderd van de finale.