Het vraagstuk constitutionele crisis
25 Jun 2016, 09:13
foto


Als de persoon van Desiré Bouterse (als verdachte) die ook de president van de republiek Suriname is, niet bereid is vrijwillig afstand te doen van het presidentschap en er bestaan geen wettelijke regelingen die hem daartoe kunnen verplichten, dan hebben wij inderdaad een constitutionele crisis.

Als de verdachte Bouterse veroordeeld wordt dan is hij nog steeds in de hoedanigheid van president van de republiek Suriname de opperbevelhebber der strijdkrachten en dient als zodanig ingevolge artikel 100 van de Grondwet te worden gehoorzaamd. Het leger en het Korps Politie Suriname oefenen hun taak uit onder verantwoordelijkheid van en in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag, in overeenstemming met de geldende rechtsregelen ingevolge de Grondwet de artikelen 177 en 178.

Als president van de republiek Suriname, hoofd van de regering belast met de uitvoerende macht is hij uiteindelijk verantwoordelijk voor alle administratieve beslissingen het openbaar bestuur rakende.

Derhalve is het op grond van deze bepalingen onmogelijk op te treden tegen Bouterse de president, zonder dat de staatsveiligheid in gevaar wordt gebracht. We moeten goed beseffen dat binnen ons staatsbestel de legitieme positie van de president belast met de uitvoerende macht uitzonderlijk is ten opzichte van de rechterlijke macht. Slechts De Nationale Assemblee kan binnen ons staatsbestel de president doen aftreden en wel met een besluit op grond van een gekwalificeerde meerderheid.

Door de wijze waarop het een en ander zich heeft voltrokken in het 8 december strafproces, is het niet te verwachten dat de militair Bouterse vrijwillig afstand zal doen van de functie van president. Je moet meer dan naïef zijn om dat te geloven.
Op grond van al het voorgaande, en meer, biedt onze Grondwet bij een dergelijke constellatie een mogelijke oplossing in de bepaling van artikel 148 van de Grondwet . Het moet duidelijk zijn dat amnestie geen juridische- maar een politiek instrument is met juridische gevolgen.


Eugѐne van der San
Directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April