Hoefdraad bekritiseerd en geprezen in DNA
24 Jun 2016, 00:01
foto
Minister Gillmore Hoefdraad


Enkele oppositieleden hebben hun pijlen ook gericht op minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018. Als er één schuldige is voor de crisis waarin het land is beland, is die persoon volgens de fractieleider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, de huidige minister van Financiën. Als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft hij monetair gefinancierd en de waarde van de munt verminderd. De BEP-fractieleider Celcius Waterberg prees Hoefdraad juist de hemel in. Hij zou vereeuwigd moeten worden en een standbeeld moeten krijgen, vindt Waterberg.

Somohardjo merkte donderdag op dat toen bleek hoe ernstig de financiële situatie was, Hoefdraad de schuld heeft afgewenteld op zijn voorganger, minister Andy Rusland. "Voorzitter,waarom is deze minister van Financiën gehandhaafd, na zo’n een grote fout te hebben gemaakt, ondanks de protesten van de toppers van de NDP?" vroeg Somohardjo. "Is het omdat hij de enige is die de weg kent naar het IMF of is hij de upcoming man of de directe opvolger van de NDP-leider, gelet op de handelingen in de regering, hij is nu de coördinator van alles. Hij zit zelfs op de stoel van de VP en soms op de tafel van de president."

Waterberg zei dat het Hoefdraad is gelukt om binnen een jaar tijd ongeveer US$ 2 miljard aan financiën te mobiliseren om de economie te stabiliseren en herstellen. De minister is met oplossingen gekomen. Waterberg stelde dat er niks mis is met het IMF, waar Suriname mede-eigenaar van is.

VHP-fractieleider Chan Santokhi stelde kritische vragen over het financieel-monetair beleid. De CBvS bleek tijdens de vorige regeerperiode een verlengstuk te zijn geweest van de regering, constateerde hij. Er is geen verklaring van de uitgaven van de regering van de meer dan US$ 3.5 miljard extra inkomsten in de periode 2010-2015. Hij stelde voor om een onafhankelijk onderzoek te doen, met behulp van internationale instituten. Wat is er gebeurd met de internationale reserve van US$ 1,3 miljard.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April