Terrein Tawajaripolder bestemd voor kassenteeltproject
03 Jun 2016, 06:15
foto


Het terrein in de Tawajaripolder dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vorig jaar net voor de verkiezingen (op 21 mei 2015) heeft ‘aangekocht’ voor het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is bestemd voor een kassenteeltproject. Voor het stuk land 93,67 hectare groot dat in grondhuur was uitgegeven, heeft LVV bijna tien miljoen SRD betaald.

Ashween Ramdin, onderdirecteur Landbouw, zegt aan Starnieuws dat het areaal niet is gekocht, maar dat de Staat er een schadeloosstelling voor heeft betaald. De toenmalige eigenaar, Global Vastgoed NV, had volgens de LVV-functionaris het gebied al ontbost, deels opgehoogd en infrastructuur aangelegd.

Hij legt uit dat het kassenteeltproject deel is van het Masterplan Agriculture dat samen is geschreven met deskundigen uit Israël (Kaplan). “Voor de export- en logistieke faciliteiten is het nodig om bij uitvoering van dit kassenteeltproject alles op één complex te plaatsen,” zegt Ramdin. “Op basis hiervan is in het district Wanica uitgekeken naar een geschikte locatie voor dit project die tussen de 80 - 110 ha groot kon zijn.” Op gegeven moment is volgens de Landbouw-onderdirecteur gebleken dat het gebied ten noorden van het Panama kanaal (Tawajaripolder) voldeed aan de eisen.

Hij benadrukt dat dit kassenteeltproject op dit areaal nog steeds prioriteit geniet. “Wij willen dit project vooral in het kader van innovatie binnen de agrarische sector uitvoeren.” Voor het terrein is het equivalent van € 2.341.757,50 tegen de geldende dagkoers van 4.15 betaald. In totaal is de begroting van LVV voor dit terrein vorig jaar belast voor SRD 9.18.293, 63. In een spoedbrief van 25 maart 2015 aan LVV-minister Soeresh Algoe vraagt RGB-minister Steven Relyveld hem om de autorisatie van het “in minnelijk overleg overeengekomen schadeloosstelling van € 2.341.757,50” te effectueren. Per vierkante meter is €2,50 betaald, terwijl de taxatiebureaus Univeral Services en Latour Consults hogere prijsindicaties geven, respectievelijk € 18,90 en €21,40 per vierkante meter.

Het ‘aangekocht’ terrein was bezwaard met een hypotheek ten gunste van Dewkoemar Sitaram, de directeur van de Melkcentrale NV. Uit de schadeloosstelling die de Staat heeft betaald aan Global Vastgoed NV is € 800.000 direct overgemaakt op de rekening van hypotheekhouder Sitaram.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April