Chinese huizenfabriek gaat woningen zelf betalen
27 May 2016, 14:24
foto
De huizenfabriek te Smalkalden richt zich op verschillende soorten woningen.(Foto's: René Gompers)


Broad Homes Industrial International Compagny Ltd uit China heeft vorig jaar te Smalkalden, Para een ‘huizenfabriek’ geopend. Door gebrek aan geld bij de Surinaamse overheid die een deel van de huizenbouw zou subsidiëren, kon er behalve de modelwoningen niet verder worden geproduceerd. Het bedrijf gaat met een lening van US$ 500 miljoen uit de China Latin America & Caribbean Fund (China-LAC) de bouw van 8.000 woningen en infrastructuur zelf ter hand nemen.

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, juicht de ontwikkeling toe. “Dit is uniek,” merkt hij op. “Dit is een directe buitenlandse investering waaraan de Staat geen enkele financiële consequentie hoeft te binden. We hebben altijd gezegd dat we buitenlandse investeringskapitaal kunnen aantrekken.” De China LAC Fund is enkele jaren geleden opgezet om Chinese bedrijven die in de regio opereren financieel, tegen zachte leningen, te ondersteunen. De leenovereenkomst tussen Broad Homes en China LAC is twee weken geleden getekend in aanwezigheid van Hoefdraad en Peggy Bouterse, gevolmachtigd vertegenwoordiger van Suriname. Het geld blijft in Suriname, zegt Hoefdraad, omdat grondstoffen en onderdelen lokaal worden gekocht. Ondertussen is de eerste US$ 50 miljoen overgemaakt naar Broad Homes Suriname.

Voor het eind van het jaar wil Broad Homes Suriname 200 woningen hebben voltooid, deelt general-manager Jimmy Jiang mee. Hij geeft aan dat het bedrijf zich niet alleen gaat richten op ‘sociale’ woningen, maar ook huizen voor elke klasse gaat bouwen. De prefab woningen kunnen afhankelijk van het model binnen enkele weken worden geassembleerd. Door deze snelheid kunnen hele projecten binnen een mum van tijd worden opgezet en de kwaliteit blijft gegarandeerd. Jiang belooft dat er heel hard zal worden gewerkt om de woningnood in Suriname te helpen verzachten. De multinational staat open voor samenwerking met lokale bedrijven. Jiang legt uit dat ruim 80 procent van de nodige arbeiders uit Surinamers zal bestaan.

Broad Homes gaat samenwerken met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) die de fondsen voor het woningbouwprogramma van de overheid beheert. Er wordt nagegaan hoe dezelfde voorwaarden die nu gelden bij het verstrekken van leningen ook hier toe te passen, deelt SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto mee. Het betalen in SRD’s en het over een lange terugbetalingsperiode spreiden zijn enkele kernzaken “zodat we voor iedereen in Suriname betaalbare woningen hebben.” Kromosoeto licht toe dat de eerste woningen in Para en Wanica zullen komen, omdat zich daar de meeste bouwrijpe kavels bevinden. Volgens Jiang is Broad Homes geenszins van plan om “te bouwen en daarna weg te wezen.” Ze zijn er voor langere tijd. De opbrengsten zullen worden geherinvesteerd in de bouwsector. De fabriek te Smalkalden is de eerste buitenlandse tak van Broad Homes. Het bedrijf is in staat om vanuit Suriname te exporteren naar de regio.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April