DOE onderneemt stappen tegen hoofdbestuurslid Stutgard
26 May 2016, 02:34
foto
DOE-voorzitter Carl Breeveld toont het Adviesrapport. (Foto: René Gompers)


De laatste tijd wordt er publiekelijk en ‘online’ felle kritiek geleverd op de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). Voorzitter Carl Breeveld zegt dat DOE nog steeds dezelfde partij is als vóór de verkiezingen en staat nog steeds voor transparantie, goed bestuur en anti-corruptie. Breeveld heeft aangekondigd dat er binnen DOE binnenkort ‘processen in werking zullen treden’ tegen hoofdbestuurslid Ricky Stutgard, dat publiekelijk zijn misnoegen over de partij heeft geuit.

Een deel van het DOE-bestuur is op een persconferentie woensdag ingegaan op de kritieken en hoe de vork in de steel zit bij het nemen van besluiten, in de partij en op nationaal niveau. De bestuursleden benadrukken dat zij niet achter de uitspraken van Stutgard staan. Stutgard meent dat de partij haar geloofwaardigheid verloren heeft en uit de coalitie moet stappen, gezien er vaker wordt voorbijgegaan aan standpunten van de partij en besluiten over het hoofd van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, worden genomen. De partij is geen aanhangsel, zegt Breeveld resoluut. Hij geeft aan dat de coalitiepartner vaker erop is gewezen dat zaken anders kunnen en moeten. Breeveld deelt mee dat alleen het congres kan bepalen over het wel of niet voortzetten van de samenwerking met de coalitie. Het besluit om te participeren in de regering is een belofte geweest die is nagekomen, haalt de partijvoorzitter aan. Er zijn vaker evaluaties geweest over de samenwerking. Stutgard is op minstens tien van die vergaderingen niet aanwezig geweest, deelt Breeveld mee.

De kritiek buiten de partij is ook niet mals. Op ‘social media’ en tijdens protestacties worden de gevoelens steeds grimmiger uitgedrukt. De vurige pijlen zijn vooral gericht op Breeveld en Dodson. De kritieken zijn een gevolg van ‘contradicties’ zoals het wel of niet toestaan van de scalians op het water, de stroomtarieven die ondanks afspraken, een volksprotest en toezeggingen, uiteindelijk toch zijn verhoogd. De besluiten worden niet door de minister maar “door een andere overheidsfunctionaris, in dit geval de president” genomen, wordt er uitgelegd. De kritiek is er ook, omdat “het publiek nog niet meegaat met ons in veranderen,” geeft een ander bestuurslid aan. “We begrijpen dat. Verandering kost tijd en moeite. Niet iedereen gaat mee, maar wij willen nog steeds het beste voor Suriname. Daarin zijn we niet veranderd.”

Breeveld vindt niet dat de spanning in de partij voor verdeeldheid zal zorgen. Hij geeft aan dat ontevredenheid en kritiek ‘binnenshuis’ behandeld moeten worden en niet via de media. Hij is gebelgd over de houding van Stutgard die alle contact vanuit het bestuur, dat om verantwoording vraagt, negeert. Er is met Stutgard gebeld, ge-sms't en is hem een brief gestuurd. Er is nog steeds niet gereageerd. “Dit zijn toch normale omgangsvormen of zijn we op een andere planeet beland?", vraagt Breeveld zich af. “Maar nee, je plaatst het op 'Facebook' en 'Dagblad Suriname'. Dat zijn toch ongehoorde methodieken. Er wordt niet gekozen om te communiceren, maar om naar buiten te gaan. Laten we een beetje op niveau blijven.” De datum voor het congres moet nog bepaald worden. Naast de ‘processen tegen Stutgard’ zal er gecommuniceerd worden met de leden over de financieel-economische situatie en de deal met het IMF, waarover nog een standpunt gevormd zal worden.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April