Herstelprogramma heeft veel in petto voor samenleving
25 May 2016, 00:00
foto


De regering wil dat tegen eind van het jaar de wisselkoers zich stabiliseert naar een 'geprojecteerd niveau', dat de inflatie wordt teruggebracht naar 24,1% zonder dat de economische en werkgelegenheidsgroei elk onder de -2% komt. In het Stabilisatie- en Herstelprogramma 2016-2018 geeft de regering aan dat zij door een pakket van fiscale en monetaire maatregelen de koopkracht in overeenstemming heeft gebracht met de tot 2018 geprojecteerde exportopbrengsten. .

President Desi Bouterse, Centrale Bankpresident Glenn Gersie en Financiën-minister Gillmore Hoefdraad hebben op 11 mei de intentieverklaring met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) getekend voor de uitvoering van het programma dat als voorwaarde geldt voor de lening van US$ 478 miljoen. Het IMF beslist op 27 mei over het leningsverzoek van Suriname. Het Fonds heeft intussen al aangegeven dat Suriname op schema is met de uitvoering van de maatregelen zoals met hem was overeengekomen.

In het document naar het IMF staat dat de projectie van de wisselkoers niet moet worden prijsgegeven om speculatie te voorkomen. De inkrimping van de overheidsuitgaven, vanaf het derde en vierde kwartaal vorig jaar, heeft volgens de regering een explosieve stijging van de wisselkoers en de inflatie voorkomen. De besnoeiing in overheidsinvesteringen is in het eerste kwartaal van dit jaar ook voortgezet.

Belastingverhogende maatregelen
Om haar doel te bereiken komt de regering met onder andere belastingverhogingen. De tarieven op invoerrechten en de omzetbelasting op luxegoederen gaan omhoog. De exportheffing van de klein goudmijnbouw gaat van 2% naar 2,75%. Er komt een solidariteitsheffing van 1% op alle bruto inkomens van SRD 5.500 tot SRD 8.000. Voor inkomens hoger dan SRD 8.000 is de heffing 2%. De rij- en voertuigenbelasting wordt heringevoerd. De egalisatiereserve van verzekeraars wordt afgeschaft. Ook wordt aftrek van AOV-premie voor heffing van inkomstenbelasting afgeschaft. Concessie en andere rechten, waaronder grondhuur en kostenwet, gaan omhoog. De prijzen van overheidsdienstverlening worden opgetrokken en zal er ook meer betaald moeten worden voor de oprichting van onder andere NV’s, stichtingen, verenigingen.

Om de overheidsuitgaven te beperken, worden subsidies op water, energie en gas afgebouwd. Dat komt neer op verhoging van deze voorzieningen. Het herstelprogramma voorziet in de instelling van een Stabilisatie- en Spaarfonds, de instelling van een dienst voor overheidsaanbestedingen en aanname van de wet op Financieel beheer van de overheid. De heffing en inning van verschillende belastingsoorten wordt verbeterd. Genoemd worden invoerrechten, inkomsten- en loonbelasting, omzet-, huurwaarde- en dividendbelasting.

Monetaire maatregelen
Behalve budgettaire maatregelen, zijn ook monetaire maatregelen opgenomen in het tweejarig herstelprogramma. Zo wordt monetaire financiering van overheidstekorten stopgezet en wordt het kasreservepercentage in lokale valuta verhoogd van 30% naar 35%. Voor vreemde valuta geldt een kasreservepercentage van 50% in plaats van 45%. Indien nodig zullen deze percentages verder worden aangepast, schrijft de regering. De controle op banken wordt opgevoerd. Er zal schatkistpapier worden uitgegeven en zullen andere maatregelen worden genomen om de geldhoeveelheid in de economie af te romen.

De Centrale Bank van Suriname zal de opkoop van goud intensiveren. Zij koopt nu zo’n 5% op, maar zal dat eventueel verhogen tot 15%. In een later stadium wil de bank ook vreemde valuta opkopen op de valutamarkt. De illegale valutamarkt zal worden aangepakt. Het herstelprogramma geeft in details aan hoe de regering het tij van de economie denkt te keren. Een behoorlijk aantal wetten zal worden ingediend bij De Nationale Assemblee ter ondersteuning van het programma dat in de intentieverklaring met het IMF is opgenomen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April