Suriname gaat vooruit bij uitbanning geweld tegen vrouwen
22 May 2016, 20:27
foto
Deelnemers aan de in Nickerie 'Ik zeg NEE tegen geweld'.


Suriname boekt vooruitgang in de strijd die het voert om geweld tegen vrouwen te elimineren. Op de internationale lijst is het land met ruim 15 stappen vooruit gegaan. Dit heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) gisteren aangegeven, vlak voordat hij het startsein gaf voor de wandelloop in Nickerie met als thema: 'Ik zeg NEE tegen geweld'.


Ondanks deze vooruitgang heeft Suriname nog heel veel huiswerk te maken, stelde ambassadeur Henry Mac Donald. Hij is één van de zeventien prominente mannen binnen de Surinaamse samenleving, die zich heeft gecommitteerd om een bijdrage te leveren aan het uitbannen van geweld tegen vrouwen. De ambassadeur zei dat Suriname weliswaar wordt beschouwd als één van de veiligste landen op het westelijk halfrond, maar het land voert de boventoon aan binnen de Caricom als het gaat om femicide. In de wereld staat Suriname namelijk op de zevende of achtste plaats.

Femicide of vrouwenmoorden is de meest dramatische uiting van geweld tegen vrouwen. Eén op de twee vrouwen wordt vermoord door hun man, hun vriend of door een mannelijk familielid. En hoewel mannen ook door vrouwen worden vermoord, is de verhouding hier 1 op 22. Mac Donald zei voorts dat zeven op de tien vrouwen internationaal, dus ook in Suriname, eens in hun leven te maken zullen krijgen met geweld. “Verkrachting als straf, dat gebeurt alleen met vrouwen. Verkrachting als oorlogswapen, ook alleen bij vrouwen. Eerwraak is iets waar voor een groot deel vrouwen slachtoffer van worden,” stelde de diplomaat.

Hij liep samen met minister Noersalim, scholieren, vrouwen en andere prominenten binnen de Nickeriaanse gemeenschap de route van 5 kilometer uit door de straten van het rijstdistrict. Ook de DNA-leden William Waidoe, Guilliano Snip en Rashied Doekhie, alsook districtscommissarissen Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie en Laksmienarain Doebay van Saramacca, en afdelingshoofd Khedoe van Sportzaken Nickerie behoorden tot de honderden deelnemers. Met deze wandelloop wil Biza aandacht vragen voor de problematiek van geweld tegen vrouwen en de betrokkenheid van de Surinaamse gemeenschap vergroten. Noersalim zei dat in dit kader de activiteiten niet tot Nickerie beperkt zullen worden, maar een landelijk karakter zullen krijgen. Eerder heeft Biza Orange Day gelanceerd, welke inhoudt dat op elke 25ste van de maand aandacht wordt geschonken aan het feit dat vrouwen en meisjes geweld wordt aangedaan. Ook wordt met de HeforShe-campagne extra aandacht gevraagd voor het gendervraagstuk.

De bewindsman wees op het belang van onderzoek, dat essentieel is voor het opstellen en uitvoeren van goed beleid. Het is vanwege deze reden dat het Bureau Genderaangelegenheden de opdracht had gegeven aan Carla Bakboord van Women’s Rights Centre om een onderzoek te doen naar de aard en oorzaken van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders in Nickerie. Bakboord overhandigde minister Noersalim gisteren formeel het onderzoeksrapport. Zij gaf de bewindsman als aanbeveling mee om met zijn collega van Onderwijs na te gaan in hoeverre gender-, opvoedings- en gezondheidsvraagstukken met betrekking tot geweld geïntegreerd kunnen worden binnen het onderwijs.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April