Tekort aan paspoorten volledig opgeheven
03 May 2016, 05:38
foto


Met het inklaren van de eerste bezending van 10.000 paspoorten is het tijdelijk tekort aan deze boekjes volledig opgeheven. Eind van de maand wordt de tweede bezending van 20.000 stuks paspoorten verwacht. De dienstverlening voor wat betreft paspoorten is hiermee gegarandeerd.

In december 2015 constateerde het CBB een enorme toename aan paspoortaanvragen. Volgens Herel Bodeutsch, hoofd van de afdeling Paspoorten, was dit reden om de Canadese leverancier van de paspoorten te vragen de bestelling eerder te leveren. Echter bleek dat de leverancier niet in staat zou zijn om de gevraagde bestelling eerder te leveren. Vanwege een technisch mankement aan de printer van de paspoortenmachine zouden de boekjes juist veel later worden geleverd dan in eerste instantie was afgesproken.

Het CBB heeft er alles aan gedaan om de dienstverlening naar de burgers toe te continueren. Diverse oplossingsmodellen werden bekeken om het tijdelijke tekort zo goed mogelijk op te vangen. Besloten werd om reizigers naar het Caribisch Gebied te voorzien van een noodpaspoort. Wie naar een land moest waar een visum vereist was, kon de beschikking krijgen over een zakenpaspoort. Voor een zakenpaspoort is in principe een KKF-uittreksel vereist, maar vanwege de overmachtssituatie hoefde men in de afgelopen periode geen KKF-uittreksel te overleggen. De beperkte hoeveelheid reguliere paspoorten was bestemd voor kinderen en seniore burgers.

Bodeutsch benadrukt dat het ging om een overmachtssituatie. “Dat heb je niet in de hand,” zegt ze. Toch gaat het CBB na op welke manieren een eventueel tekort voorkomen kan worden in de toekomst. Een optie is om met de leverancier na te gaan om veel eerder dan gebruikelijk, paspoorten te bestellen. Dus niet wachten totdat er bijvoorbeeld slechts 1000 stuks over zijn, maar reeds bij 5000 stuks al een bestelling plaatsen. “Maar nogmaals, een overmachtssituatie heb je niet in de hand. Je kunt wel voor oplossingen zorgen wanneer zich zo een situatie voordoet,” zegt Bodeutsch.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April