Vonnis Centraal Hoofdstembureau onbegrijpelijk
02 May 2016, 07:08
foto
Indira van der San


(Aangeboden)

De twee Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, zijn in de hoedanigheid van combinatie V7 de verkiezingen ingegaan, maar worden teruggeroepen door PL (Pertjajah Luhur) met de bedoeling in hun plaats twee nieuwe kandidaten toe te gelaten, respectievelijk uit de NPS en de VHP. De PL is de verkiezingen ingegaan in combinatie V7 juist met de manoeuvre meer stemmen te halen. Het is denkbaar dat de oppositiepartijen minder zetels hadden gehaald als zij niet als combinatie de verkiezingen in waren gegaan. (Zie daar het magere aantal van slechts 2 zetels die het groene gedeelte van de combinatie binnen sleepte). Thans bestaat de combinatie V7 niet meer.

Een rechter dient rekening te houden met de omstandigheden in dit concrete geval. Bedachtzaam met het onpartijdigheidsbeginsel (welke ziet op onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak) dient de rechter de omstandigheden dat:
1) de groep die de kandidaten heeft voorgedragen niet meer bestaat en kennelijk juist als groep die extra zetels heeft binnengehaald en
2) hoewel de wet voorschrijft dat Assembleeleden teruggeroepen kunnen worden, in dit concrete geval het niet van toepassing is.

Wanneer het Centraal Hoofdstembureau het vonnis uitvoert en niet kiest om naar de kortgedingrechter te stappen, ontstaat er een situatie waarbij kennelijke partijdigheid en inmenging van de rechtsprekende macht in de wetgevende macht geaccepteerd wordt in een Republiek waar de scheiding der machten levend moet worden gehouden.

Mr. Indira van der San
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April