Stichting 8 december keurt oproep boycot RBN af
27 Apr 2016, 12:00
foto


De Stichting 8 december 1982 keurt de oproep voor de plannen van de afdeling Paramaribo van de NDP af om het mediabedrijf, Rapar Broadcasting Network (RBN), volledig te boycotten. Erger wordt het dat de NDP-afdeling Paramaribo alle NDP'ers oproept om met onmiddellijke ingang de exemplaren van Dagblad Suriname te verzamelen en publiekelijk te verbranden om zo hun misnoegen kenbaar te maken. Terwijl de Surinaamse samenleving gezamenlijk gebukt gaat op haast elk gebied onder de crises in ons land, roept deze oproep van de NDP-afdeling Paramaribo herinnering op, van de brandstichting van mediabedrijven en moorden van journalisten op 8 december 1982.

Terwijl Suriname op de internationale index voor de vrijheid van meningsuiting is gestegen van de 31e plaats naar positie 22 door inspanningen van de totale samenleving, verast (tot as doen overgaan) de grootste afdeling van de NDP deze ontwikkeling en daarmee de vrije meningsuiting en vrijheid van drukpers.

Het valt de Stichting 8 december 1982 ook op dat het hoofdbestuur van de NDP in een later uitgegeven communiqué, de verklaring van haar afdeling Paramaribo niet heeft afgewezen en veroordeeld wat betekent dat de oproep van die NDP-afdeling de vrije meningsuiting op de brandstapel te plaatsen nog recht overeind staat. De Stichting 8 december 1982 spreekt haar afschuw uit over het voornemen van de zogenoemde 'dagbladencrematie' van de NDP.

Het verslag van Dagblad Suriname over racistische en andere verwerpelijke uitlatingen die door derden zijn gedaan via de sociale media geeft aan dat Suriname ook online aan het ontsporen is. De duizenden jongeren die aan de antidiscriminatieloop hebben meegedaan en elke Surinamer die tegen elke vorm van discriminatie is, zou in het kader van het thema van de VN de Internationale Dag 2016 ter uitbanning van racisme en discriminatie.
'Let’s have peace and unity, give people equal opportunity’ de oproep om de media of een deel daarvan te boycotten veroordelen.

Democratie vergt een cultuur die ruimte biedt voor vrije meningsuiting én redetwisten. Maar om spanningen te beheersen, is inspanning vereist en bereidheid met elkaars opvattingen rekening te houden. Het recht op onder andere vrije meningsuiting, vormt een kernstuk van onze democratie, een ‘absoluut recht’.

Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh
Voorzitter
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April