Column: Politieke Borrelpraat 298
10 Apr 2016, 21:18
foto


“Daar gaan we weer: zigzag; dan wel, dan niet. Leve het zigzagbeleid.”
“Jullie zeuren. Dit heet PVUB, jawel. Dat konden jullie met jullie geboorde emmer en stilstandbeleid tien jaren lang niet doen, hè?”
“Wat voor nonsens bedoel je met PVUB?”
“Neks nonsens. PVUB wil zeggen: Politiek Verantwoord Uittestend Beleid.”
“Zoals eerst met twk de opgespaarde reserves van de verzekeringsmaatschappijen belasten en dan staalhard jokken dat er niet staat 2014 en 2015, maar dat het veranderd wordt in 2016 en 2017.”
“Ja, nadat zelfs uit eigen parlementaire gelederen de onkan van dit domme ding aangetoond werd.”
“Maar intussen is wel gebleken dat betrokkenen het opeens wel eens zijn dat deze opsparing van reserves afgebouwd kan worden.”
“En na drie veilinkjes worden de valutaveilingen geёvalueerd.”
“Je hebt pas drie spuitjes van de dokter gehad in een behandeling van zeker vijftien spuitjes om je bloeddruk te zakken en dan stop je, want je bloeddruk is toch gestegen.”
“Da now a bloeddruk ow stijg.”
“Wie gaat er nou valuta veilen om de koers te stabiliseren als je nauwelijks valutareserves hebt?”
“Niemand zo blij als dat Wafdoellah-DNA-lid; die was er vanaf het begin tegen; die eiste meer transparantie, controle op de banken, kijken of die valuta wel degelijk proper gebruikt wordt en dat soort dingen.”
“Zeer terechte suggesties van die jongeman.”
“Maar deden de cambio’s dat ook toen Woefdraad voorheen miljoenen interventiedollars aan de cambio’s verstrekte? Vroeg dat geachte lid Wafdalla toen ook om strenge controle van de cambio’s?”
“Of is hij eerder cambio-gelieerd dan bancair geassocieerd?”
“Wie zal dat zeggen? Net zoals een klokkenluider die nog zo een nest van misbruik van slandsgelden heeft gesignaleerd?”
“Waar, waar?”
“Bij de RGD en zie hoe netjes en vakkundig het klokgelui wordt weersproken door een goed Geschalkte Raad van Commissarissen door de aantijgingen niet botweg te ontkennen, maar door er een intellectueel verbale draai aan te geven.”
“Kijk hoe hun kantoorgebouw eruitziet in vergelijking met bijvoorbeeld het justitie hoofdgebouw van Vrouwe Dora, dan proef je toch dat er iets scheef ligt.”
“Zolang die overheid en dan vooral dit soort parastatale bedrijven, maar ons geld ongestraft blijft verspillen aan dienstreizen, dienstwagens en luxe-salarissen, en we onze verdiencapaciteit als staat niet vergroten en met onze 18e eeuwse investeringsbelemmeringswetten nog steeds een van de meest investeerders-onvriendelijke landen ter wereld zijn, gaan we blijven rennen achter de koers die zwartemarktspeculanten voor ons bepalen. Zo simpel is dat.”
“In plaats dat die overheid intern echt gaat snijden, gaat men allerlei manieren zoeken om de weinige nog net redelijk draaiende particuliere bedrijven te plunderen.”
“Dat gebeurde toch ook tijdens Bosje, totdat de vlam in de pan sloeg en de straten van Paramaribo zich vulden met verhitte burgers, waarbij verschrikkelijke spot met de leiding des lands werd gedreven?”
“Ja, doodskisten met namen van de toppers erop en copulerende poppen die de President en de VeePee van toen voorstelden.”
“Hoe lang gaat men z’n massa-achterban nog in toom kunnen houden? Kijk hoe die valutakoers na de laatste veiling is gestegen.”
“Welke simpele ziel had durven hopen dat met deze mini-veilingen de koers omlaag zou gaan?”
“En steeds maar hopen, lijmen en slijmen dat een buitenlandse redder-in-nood, voorheen de familie Piet Hein aan de Noordzee, toen de bauxietreus uit Pittsburgh en tegenwoordig de communistische gele gigant, ons uit de brand zal helpen met donaties, grijpstuivers en materiёle dump. Zagen jullie die show bij dat afscheid van die ambassadeur?”
“Ach, jij negativist met je overtrokken nationalisme.”
“Nog steeds zijn we niet volwassen genoeg om onszelf te ordenen, te zuiveren, te verschonen en te disciplineren, zodat we onszelf uit de brand kunnen helpen.”
“Net zoals we nog steeds onze rommel links en rechts op straat smijten. Kijk die troep die een milieuorganisatie na de avondvierdaagse van de straat heeft geplukt.”
“Als volk komen we over als een volwassen stel van veertig jaar dat nog niet zindelijk is.”
“Je vuil in de prullenbak doen, behoor je vanaf de kleuterklas te leren. Zie hoe verworden ons onderwijs is. Da willen ze meer geld.”
“En die milieuwet om dit soort vervuiling te bestraffen, kan maar niet goedgekeurd worden, misschien omdat de rommelmakers zelf ook daar zitten.”
“Gelukkig zijn er ook lichtpunten, zoals de benoeming van onze nieuwe PeeGee; dat is iemand waar ik met trots en vol respect tegenop kijk.”
“En kijk de glasheldere voorstellen die hij doet. Ik krijg weer hoop.”
“En wat zeggen jullie van onze Always Fly Away maatschappij met hun F-70 toestel. Ze doen het goed; ze hebben landingsrechten van de Guyanezen gekregen.”
“En ons staatsding, Fly Late and Expensive, hobbelt maar voort.”
“Wacht maar tot ze die hele maatschappij met gehuurde ouwe uitgevlogen Geerbus uit China en al verkopen, da’a klari.”
“Nee, dan gaan ze dat besluit na een week weer intrekken, net als die ontheffing bij Telesur; nu zijn plooien gladgestreken. Kon dat niet voordat die plooien ontstonden?”
“Ik zeg: Zigzag, Zag je zig? Nee, ik zag zag. Zag je zag? Op zich geen zicht op zig en zag. Ziggen en zagen, jokken en brokken, ik zeg zig en jij zag zag.”
“Ja, ja, ga met dit rijmpje bij Curtis staan, dan doe je wat beters.”
“Curtis, we zijn moe van dit zigzaggedoe. Help ons hier vanaf met een paar van je frisse, bruikbare ideeёn.”
“Maar onze AKMOS Pindarindabinda heeft zo een oplossing: dollariseer de economie.”
“Geweldig voorstel, dan zijn we meteen van dat valuta-gespeculeer, dat koersgedoe en die cambio’s af.”
“Ja, dan staan alle prijzen in US dollars en dan kan er niet meer bij elke devaluatie met de prijzen in srd gesjoemeld worden.”
“Maar waarom doen we het dan niet? Want dit ding hoor ik al lang: dollariseer onze economie.”
“Als je je land niet eens met monopolie-moni kan draaien, en dat al bijkans 40 jaar lang, ga je het dan opeens wel kunnen als je met echt geld, met US dollars, de tent moet draaien?”
“En mijn grote vraag bij de dollarisatie is: tegen welke koers zet je al het Surinaams geld om in dollars?”
“Je bedoelt: stel je hebt 10.000 srd op de bank, 50.000 in de kluis, uit het zicht van de vermogensbelasting, en 5.000 thuis, totaal 65.000 srd. Hoeveel dollars wordt dat dan waard als we mochten gaan dollariseren?”
“Met de huidige bankkoers van 5.5 wordt dat zo een 11.000 US dollar.”
“En stel dat elke Surinamer, van baby tot grijsaard, gemiddeld zo een bedrag in SRD heeft, dan hebben we uitgaande van 500.000 inwoners meer dan 6 miljard US dollars nodig, en dat is nog een voorzichtige schatting.’
“Inderdaad, je zal zeker een tien miljard US$ bij de hand moeten hebben wil je al het srd geld omwisselen in dollars, uitgaande van koers een op 5.5 voor de US.”
“Heeft die AKMOS-pindarindabinda-vriend van je hieraan gedacht?”
“Ik weet het niet, maar misschien zal hij voor ons garant staan bij de NV Tjainawallstreetamrorepublicbank voor een zachte lening van 10 miljard US. We zetten ons hele land dan als onderpand, met die Jinglebellwinkel van Pindarinda incluis.”
“En hoe betalen we de rente van zo een enorme lening?”
“Dat mensen met zulke onuitvoerbare hersenspinsels op de markt durven komen!”
“Het is echt wel uitvoerbaar. Altijd zijn jullie zo negatief. En verschillende landen hebben dit al gedaan.”
“Zou jouw AKMOS-voorzitter niet een paar van die landen kunnen noemen, zodat we via internet kunnen nagaan hoe die dollarisatie aldaar te werk is gegaan en wat de gevolgen daarvan maatschappelijk waren?”
“Intussen worden we geconfronteerd met jongemannen die een oude vrouw doodberoven, een beroofde automobilist die zijn berover in stukken kapt en een landbouwer die een van de verdachten die een of ander raar ding op z’n grond deden, van dichtbij doodschiet. Wat is dit nou?”
“Dit zijn tekenen aan de wand; de tolerantiegraad van velen heeft zijn maximum bereikt. Mensen hebben tegenwoordig gewoon een korte lont; ze staan machteloos tegen de verarming waar zijn geen schuld aan hebben, maar wel de rekening van gepresenteerd krijgen.”
“Praat je daarmee hun daden goed? Het recht in eigen handen nemen kan toch niet?”
“Tuurlijk niet, maar wordt het voorbeeld weer niet steeds van boven gegeven? En waar blijft die nationale service, ik zeg liever niet ‘dienstplicht’, die jongemannen vooral moet disciplineren?.”
“Voor orde, discipline, tucht en rechtspraak is er geen geld; kijk hoe weinig de hele rechterlijke macht uit de begroting krijgt, terwijl er aan de andere kant Prado’s voor ministers worden besteld.”
“De kruik gaat te water…”
“Mijn kruik is leeg, heren bijvullleeeh en dan naar huis. Het is tegenwoordig niet raadzaam moeder de vrouw en kinderen ’s avonds laat nog alleen thuis te laten.”
“Ja, gelijk heb je. Proost.”

Rappa