Naderend machtsvacuüm maakt crisis Haïti dodelijk
06 Feb 2016, 12:11
foto
Anti-regeringsdemonstranten vrezen dat president Michel Martelly zal proberen aan de macht te blijven in Haïti. (Foto: EPA)


Demonstranten in Haïti hebben een man doodgeslagen in een botsing met ex-soldaten te midden van de voortdurende politieke onzekerheid. Anti-regeringsdemonstranten vrezen dat president Michel Martelly zal proberen om aan de macht te blijven.

Getuigen zeggen dat de menigte in de hoofdstad Port-au-Prince de man aanvielen, omdat ze dachten dat hij kwam uit het ontbonden leger van het land. Ongeveer 100 voormalige militairen, sommigen gewapend, waren in pick-up trucks en op motorfietsen aan het paraderen door de hoofdstad.

Morgen loopt het termijn van president Martelly af, en er is nog geen opvolger gekozen. Een beslissende tweede ronde van de verkiezingen is vorige maand voor onbepaalde tijd uitgesteld na geweld en beschuldigingen van fraude.

In de eerste ronde van de stemming zag president Martelly zijn favoriete kandidaat Jovenel Moise winnen. Hij heeft een derde van de stemmen behaald, terwijl de oppositie kandidaat Jude Celestin een kwart van de stemmen wist binnen vergaren.
Maar Celestin noemde de stemming een "belachelijke farce 'en demonstranten van de oppositie stelden de uitslag aan de kaak gesteld. Zij noemden de verkiezingen een electorale coup. Critici van Martelly vrezen dat hij zal proberen om aan de macht blijven of een overgangsperiode zal trachten in te lassen. Een duidelijke indicatie van zijn plannen heeft het staatshoofd niet gegeven.

Vorige week zei hij dat hij het land “niet in het ongewisse zou verlaten”, maar later benadrukte hij dat hij niet aan de macht wenste aan te blijven “zelfs niet voor een extra dag.”

Analisten zeggen dat het dreigende machtsvacuüm investeerders in het land zal ontmoedigen. Haïti is nog steeds bezig te herstellen van de verwoestende aardbeving van 2010. Het land steunt sindsdien grotendeels op internationale donaties en buitenlandse hulp. In Haïti leeft 60% van de bevolking onder de armoedegrens.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April