's Lands Hospitaal kan toelagen niet in één keer betalen
04 Feb 2016, 00:34
foto
Directieleden van 's Lands Hospitaal. Van l-r: Suze Holband, adjunct verpleegkundig directeur, Soenita Nannan Panday-Gopising medisch directeur, Bernard Abia, wnd directeur en Henna Samson, verpleegkundig directeur.


De directie van 's Lands Hospitaal legt uit dat er geen contant geld is om de kleding- en prestatietoelage in één keer uit te kunnen betalen. Het gaat om ruim SRD 3,4 miljoen. Dit is volgens waarnemend directeur Bernard Abia ook uitputtend besproken met de bond. Afgesproken was dat de toelagen in kavels van vier maanden betaald zouden worden. Daarna bleek dat negentig procent van het personeel er niet eens mee was en in actie is. Nu wil de bond gelijk uitbetaald worden. Dit is onmogelijk legde de directie uit op een persconferentie vandaag.

Abia haalt aan dat 's Lands Hospitaal wel kredietwaardig is, maar het duurt te lang voordat over het geld beschikt kan worden. In de overeenkomst over de Basiszorgverzekering is met de verzekeringsmaatschappijen afgesproken dat drie maanden na de goedgekeurde declaratie wordt uitbetaald. Als er fouten zijn, moeten die ook eerst gecorrigeerd worden. De termijn kan dan oplopen tot zes maanden. Alle ziekenhuizen hebben te kampen met dit probleem. Daarnaast is de suppletie die de ziekenhuizen kregen van de Staat, eind 2014 abrupt gestopt.

's Lands Hospitaal moet van een verzekeringsmaatschappij SRD 10 miljoen ontvangen. De directie kan op dit moment hooguit SRD 70.000 maar krijgen. Er is steeds geleend bij de banken, maar daar is ook het plafond bereikt. 's Lands Hospitaal heeft geen onderpand, zoals de andere ziekenhuizen, waardoor het geen grote bedragen kan lenen. Abia legde uit dat het onmogelijk is onder deze omstandigheden de toelagen aan het personeel te betalen. De bond stelde eerder begrip te hebben voor de situatie, maar in de praktijk zijn zaken anders gelopen.

Medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopising deelde mee dat tot nu toe het ziekenhuis normaal draait. Sommige afdelingen zijn minder goed bezet, maar het lukt tot nu toe wel. Er zijn operaties uitgevoerd, waaronder ook enkele urgente gevallen. De bond heeft aan sommige afdelingen dispensatie verleend. De leiding van het ziekenhuis doet er alles aan om de patiënten op te vangen. De dienstverlening blijft gegarandeerd.


Advertenties