Aankomend governor voorstander van zwevende koers
25 Jan 2016, 00:01
foto
Glenn Gersie, aankomend governor van de CBvS.


"Wij moeten zo snel mogelijk gaan naar een systeem van de valutamarkt waarbij de vraag en aanbod daadwerkelijk tot uitdrukking komen. Dat kan maken dat je afwijkt van een gemiddelde koers waartegen transacties gepleegd kunnen worden. Wij moeten dat doen omdat wij niet weten wat eigenlijk het koersniveau van onze economie is. Wat kan de economie dragen? Zo overlaten aan cambio's dat lijkt mij absoluut geen goede zaak. De Centrale Bank zal daar weer volledig de leiding over hebben. Mijn streven is erop gericht om ervoor te zorgen dat dit zich nooit meer zal voltrekken."

Dit zei aankomend governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zondagmiddag in het programma Welingelichte Kringen van Radio ABC. Suriname heeft volgens Gersie een zwevend wisselkoerssysteem en geen vaste wisselkoers. "Nu is het zo dat wij de afgelopen jaren wel de indruk hebben gewekt dat wij een vaste wisselkoers hebben," merkte Gersie op. Het Internationale Monetaire Fonds heeft de benadering dat wanneer gedurende een bepaalde periode de wisselkoers op één niveau wordt gehouden, er de facto een vaste wisselkoers is.

Gersie vindt dat het goed zou zijn om na te denken over een zwevende wisselkoers. Hij neigt in die richting omdat het gebleken is dat het in de afgelopen jaren niet zo nauw wordt genomen met de budgettaire discipline. Het is een vaststaand feit dat je geen enkele vaste wisselkoers kan handhaven als uitgebreid besteed wordt, voert Gersie aan. Hij merkt op dat de vraag naar deviezen steeds zal toenemen. "Als je dan bereid bent je monetaire reserves te laten dalen tot nul, dan moet je dat doen. Maar als je niet bereid bent je monetaire reserve te laten dalen tot nul, dan moet je je koers aanpassen, afhankelijk van de economische verhoudingen," zegt de governor die op 1 februari aantreedt. Deze discussie moet nog gevoerd worden met de minister van Financiën en de regering. Gersie denkt dat hij wel in staat is hen ervan te overtuigen. Het monetaire en budgettaire beleid moet dan wel erop gericht zijn dat de koers zich wel ergens zal gaan stabiliseren.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August