Cotino kraakt harde noten over begroting onderwijs
15 Dec 2015, 06:42
foto
Assembleelid Rossellie Cotino. (Beeld: DNA)


Assembleelid Rossellie Cotino (NDP) heeft bijzonder kritische noten gekraakt bij de behandeling van de begroting van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij vindt het beleid prima geformuleerd en er zijn ook voldoende middelen, ruim SRD 1,1 miljard begroot voor dit ministerie. Dit is 20% van de staatsbegroting, dichtbij de internationale norm van 25%. De wijze waarop bepaalde posten zijn ingevuld draagt haar goedkeuring absoluut niet. Zij heeft maandag een dringend beroep gedaan op minister Robert Peneux om enkele fundamentele zaken aan te pakken. Cotino is voorzitter van de vaste Assembleecommissie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Contino is goed te spreken over de verruiming van de studiefinanciering met SRD 10 miljoen. Dit zal op termijn vruchten afwerpen. Het ministerie heeft voor schoonmaak en bewaking SRD 20 miljoen opgebracht en staat op het punt om het contract met bedrijven te verlengen. Cotino stelt voor dat de minister de contracten niet sluit, maar het lager personeel dat op alle ministeries fors in dienst is genomen, in te zetten voor schoonmaak en bewaking. Zij benadrukt dat in deze tijd iedereen de broekriem strak moet aantrekken.

Voor de Early Childhood Development, Basic Life Skills en het project Ouderparticipatie is voor elke post slechts SRD 50.000 landelijk begroot. "Dit is op z'n zachtst gezegd teleurstellend, triest en voor mij onacceptabel," betoogt de volksvertegenwoordiger. Deze drie zaken zijn een essentieel onderdeel van het onderwijsproces. Wat Cotino betreft kan een deel van het geld dat voor bewaking en schoonmaak opgebracht is, voor deze projecten worden gebruikt. Zij verwacht een substantiële verhoging van deze posten.

Enige tijd geleden heeft het ministerie 6 miljoen euro aan boeken aangeschaft die achteraf onbruikbaar zijn. Naast deze verspilling wordt volgens Cotino ook nog maandelijks SRD 20.000 uitgegeven voor opslagkosten. Dit is eveneens onacceptabel. Deze gelden kunnen gebruikt worden voor de vroege stimulatie van kinderen, Basic Life Skills en het project Ouderparticipatie. "Wij moeten kiezen voor de toekomst, voor het kind."

De lening van US$ 20 miljoen bij de IDB, waarbij een deel van het geld ook bedoeld is voor infrastructuur, moet ook scholen in de districten en het binnenland ten goede komen, stelt Cotino. Zij heeft er geen goed woord voor over dat de school van Sophia's Lust nog steeds niet aangesloten is op het waterleidingnet, terwijl deze kwestie bij de kennismaking met de minister reeds was aangekaart. Het Assembleelid wijst er op dat bij het slagingspercentage aangegeven wordt welke buurten het niet goed doen, maar de faciliteiten zijn ook belangrijk. "Mijn hart bloedt dat wij niet eens een stap verder zijn gekomen om de aansluiting voor de kinderen te bewerkstelligen," verzucht Cotino.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April