RGM-directie geeft inzicht over staatsbijdrage en afkoop
01 Dec 2015, 13:46
foto
De Rosebel-werknemers hebben het bedrijf vanochtend vroeg platgelegd. De wegen naar de plant zijn gebarricadeerd.


Rosebel Goldmines NV zal dit jaar US$ 23 miljoen minder bijdragen aan de staatskas dan vorig jaar. In een memo aan de werknemers van het goudbedrijf zegt de directie dat zij dit jaar rond de US$ 30 miljoen zullen storten in staatskas. Vorig jaar was dat ongeveer US$ 53 miljoen.

Aan goederen en diensten is in 2014 voor US$ 191 miljoen op de lokale Surinaamse markt besteed en heeft RGM in dat jaar ook US$ 922.000 uitgegeven aan sociale projecten. De directie zegt dat er onjuiste informatie is verspreid over de bijdrage van RGM aan Suriname en over de afkoopsommen van de werknemers.

Vakbondsleider Lloyd Read liet eerder doorschemeren dat RGM voor dit jaar nog geen cent heeft bijdragen aan de staatskas. Hij merkte ook op dat de afgevloeide werknemers worden uitbetaald op basis van 8 uren per dag in plaats van de contractueel overeengekomen 12 uren gedurende 14 dagen. “Geen enkele werknemer die is afgevloeid heeft een basissalaris van SRD 1.000 per maand. Een schoonmaakster bij Rosebel bijvoorbeeld verdient SRD 2.100 per maand voor 8 uren per dag,” schrijft RGM-general manager Suresh Kalathil in de memo.

Hij deelt mee dat van de 160 afgevloeide werknemers al 85 de afkoopregeling hebben geaccepteerd. Er zijn netto uitkeringen tussen de US$ 10.000 voor werknemers met enkele dienstjaren tot US$ 50.000 voor werknemers met 12 dienstjaren. “Daarnaast hebben we voor eenieder de werknemersbijdrage van de ziektekostenverzekering tot april 2016 doorbetaald en in uitzonderlijke gevallen de ziektekostenverzekering zelfs verlengd tot april 2017.” De afkoopsommen worden betaald in US$ tegen de bankkoers van SRD 3.35, merkt de RGM-topper op.

Werknemers die de afkoopregeling nog niet hebben geaccepteerd, hebben tot eind van de week de tijd om hun besluit kenbaar te maken. Voor de werknemers die het aanbod van de directie niet hebben geaccepteerd, is een ontbindingsprocedure ingezet. “Het eerste verzoekschrift daartoe is al ingediend bij de kantonrechter,” laat de RGM-topman weten aan het personeel.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April