PL: Productiesectoren nu ten volle ontwikkelen
24 Nov 2015, 08:07
foto


Het leven vóór 1975 was veel prettiger dan daarna; de Surinaamse bevolking heeft niet eerder zo’n armoede gekend als die, waarmee ze na de onafhankelijkheid is geconfronteerd, zegt de politieke partij Pertjajah Luhur bij de herdenking van 40 jaar onafhankelijkheid. "Meer dan ooit moeten wij als volk de handen uit de mouwen steken."

Suriname herdenkt op 25 november aanstaande 40 jaar staatskundige onafhankelijkheid. Het proces om te komen tot onze onafhankelijkheid is niet zonder slag of stoot gegaan. Tegen de onafhankelijkheid zelf was er geen bezwaar, maar niet een ieder was het eens met de wijze waarop deze tot stand zou komen. Immers was Suriname geen kolonie, maar een overzees gebiedsdeel van Nederland, en was het niet meer dan billijk dat het Surinaams volk ook als zodanig aanspraak zou maken op die voorzieningen die daarbij horen. Helaas is hiermee geen rekening gehouden.

Als natie waren we totaal onvoorbereid op de onafhankelijkheid. Eén van de resultaten hiervan was de machtsovername in februari 1980 door het toenmalig militair regiem. Inmiddels is gebleken dat ook de grenzen van ons land op 25 november 1975 niet duidelijk waren bepaald en vastgelegd, getuige de claim die Guyana nog steeds legt op het Tigrigebied. Van de 3.5 miljard gulden die aan Suriname werd toegekend als ontwikkelingshulp, heeft het volk niet geprofiteerd.

Een snelle vergelijking leert dat het leven vóór 1975 veel prettiger was dan daarna. De Surinaamse bevolking heeft niet eerder zo’n armoede gekend als die, waarmee ze na de onafhankelijkheid is geconfronteerd. Gedane zaken nemen echter geen keer. We kunnen de klok niet terugdraaien. Meer dan ooit moeten we ons er bewust van zijn dat we zelfstandig zijn en onze hand niet meer moeten ophouden bij Nederland. Meer dan ooit moeten we ons er bewust van zijn dat we de handen uit de mouwen moeten steken om meer te produceren. Daartoe moeten de productiesectoren ten volle ontwikkeld worden. Het aantrekken en accommoderen van meer werkers in de ambtenarij is geen optie. Integendeel zullen we ons nu extra moeten inzetten om het land tot ontwikkeling te brengen. Onze voorouders, van waar ze ook kwamen, hebben er door hard werken voor gezorgd dat we het vandaag de dag beter hebben. We zijn er echter nog lang niet. Wat onze voorouders toen is overkomen en ons nu overkomt, mag onze kinderen en kindskinderen niet gebeuren.

We hebben een rijke diversiteit aan culturen, rassen en geloofsovertuigingen. Samen met onze natuurlijke hulpbronnen vormt dit deel van de enorme rijkdom en potentie waarover Suriname beschikt. Zoals het er nu uitziet, is er echter nog steeds sprake van eenheid in verscheidenheid, en geen verscheidenheid in eenheid. Die échte eenheid is er nog lang niet, getuige het feit dat er nog steeds discriminatie plaatsvindt op basis van onder meer ras, geloofsovertuiging, politieke kleur en gender. Toch moeten we de hoop niet opgeven dat we, op basis van de vrede en harmonie waarin we in staat zijn met elkaar te wonen en te werken, dichter naar elkaar toe zullen groeien en uiteindelijk die hechte eenheid zullen bereiken en behouden, ter wille van land en volk.

Het hoofdbestuur, de partijraad en alle structuren van de Pertjajah Luhur feliciteren het totale volk van Suriname met 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Laten wij samen in eenheid en harmonie verder werken aan de ontwikkeling van ons geliefd Suriname.

De voorzitter van de Pertjajah Luhur,
Paul Salam Somohardjo
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April