Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 278
15 Nov 2015, 22:06
foto
Mensen leggen bloemen en kransen ter nagedachtenis van de slachtoffers in Parijs. (Foto: www.france24.com)


“Nou heren, verschrikkelijk wat daar in Parijs is gebeurd, wat een drama!”
“Gewoon, zo ren je een theater in en je begint onschuldige mensen te executeren, beestachtig.”
“Dit is gewoon oorlog, a bloody war is going on. Zo van: jij bombardeert mijn vrouwen en kinderen; ik schiet de jouwe neer tot in je hoofdstad.”
“Frankrijk heeft de vernietiging van de Islamitische Staat gezworen en no mek’ Fransman wraak, dan kunnen ze gekke dingen doen.”
“Maar de paus heeft het toch een tijdje geleden gezegd dat de derde wereldoorlog al begonnen is, al aan de gang is.”
“Zo te zien heeft hij gelijk. Dan blaast IS een Russisch passagiersvliegtuig in volle vlucht op, omdat ook Rusland meedoet aan de bombardementen in Syriё tegen IS.”
“En politieke figuren in Nederland willen ook mee bombarderen. Liever houden zij zich gedeisd.”
“Dan blaast IS eeuwenoude tempels op; geen herinneringen meer aan dat westers georiënteerd gedoe.”
“Wacht even, dat doet me aan ons hier denken; wil zo een Reparatiecommissie ook niet alle koloniale namen vervangen door namen van onze helden enzo?”
“Ja, daar zeg je wat, ik las het ook. In dat kader is dat Wapen van de Geoctrooieerde Sociёteit dat op het voormalige gouvernementspaleis stond, intussen vervangen door het Surinaamse wapen.”
“Ik vind dat een goeie zaak.”
“Kijk, dan zeg ik: dozer dat hele paleis weg, ook dat fort en alles eromheen, dan doe je geen half werk.”
“Dat vind ik nogal radicaal, dat is de IS-methode.”
“Ben ik met je eens, maar als je het verleden wil wegwissen, doe geen half werk, of doe het niet.”
“En men wil ook koloniale geografische namen veranderen, omdat vroeger een of andere ambtenaar gewoon bepaalde dat die berg Hendriktop, dat gebergte Wilhelminagebergte, onze hoogste top Julianatop moest heten en dat andere Van Loon-, Grutterink-, Oranje-, Kayser- en Eilerts de Haangebergte moesten heten.”
“En wat doe je met namen als Raleighvallen, Volzberg en Van Stockum berg, die naar de ontdekkers of wetenschappers, weet ik veel, zijn genoemd?”
“En wat doe je met al die koloniale plantagenamen, zoals Recht en Sterk, Wijd en Zijd, Toet-Lie-Fout, Merg en Been…”
“Hou op, mang; je molt al die namen!”
“Maar als nu die Reparatiecommissie in feite hetzelfde gaat doen als die kolonialen van vroeger, dan is dit toch gewoon dat zelfde ouwe opleggingsgedrag, alleen in een nieuw jasje gestoken?”
“Die historische mevrouw heeft dan gelijk; ze zei hierover dat dit dus gewoon een omkeringsproces is.”
“Noemen ze dit niet ‘neokolonialisme’?”
“Weet is veel; ik ben niet zo goed in plakken van etiketten op dingen.”
“Men heeft het er steeds over dat de geschiedenis herschreven moet worden, maar wie gaan dat doen? Wij met z’n allen of weer een eenzijdig geselecteerde club?”
“En welke perioden zullen herschreven worden? Na 1980? Tussen 1954 en 1975 of vanaf 1667 tot 1863?”
“Die reparateurs willen, denk ik, vooral die oude periode, toen hier een succesvolle Europese volksplanting was, herschrijven.”
“Dus net zoiets als die ‘Anton mi boi’ had gedaan: overal waar ‘slaaf’ staat, zet je ‘onderdrukte held van het arbeidersproletariaat’, overal waar ‘plantage-eigenaar’ staat, zet je ‘blanke uitbuiter’, waar ‘gouverneur’ staat, zet je ‘marionet van het blanke imperialisme’ en waar ‘weggelopen slaaf’ of ‘brandstichter’ staat zet je ‘glorieuze vrijheidsstrijder’, bedoel je dit?”
“Ja en nee. Ik vind wel dat je een beetje overdrijft met je vervangende terminologie, maar het gevoel bekruipt mij dat men zoiets wilt.”
“Nou, maar het zijn niet alleen de revolutionairen die dit willen en hebben gedaan, maar ook de koloniaal denkende Fronters van jou….”
“O ja? Waar hebben die dit van naamsveranderingen dan gedaan?”
“Ben je vergeten? Coppenamestraat, Wanicastraat, Gravenstraat, Rust en Vredestraat. Al die belangrijke wegen, zodat hun overleden politieke leiders bij elke wandelmars of ander evenement honderden keren genoemd zouden worden.”
“Met welk doel, wat is het voordeel daarvan?”
“Ze dachten dat de kiezers daardoor de desbetreffende partijen niet zouden vergeten en dat ze met deze gratis naamsbekendheid makkelijker de verkiezingen zouden winnen.”
“Het tegendeel is gebeurd; Bouta wien’a verkiezing glansrijk en ala den overleden-voorzittersstraatnaam partij trong oppositie of zijn zowat van het politiek toneel verdwenen.”
“Ik vind dat van die vervanging van die koloniale namen allemaal maar best; ze doen maar als ze niets beters te doen hebben, maar ik vraag me dan af: welke namen komen er dan in de plaats van die koloniale?”
“Je bedoelt: Van Sommelsdijckse kreek gaat weg en wat wordt de naam van die kreek?”
“Ja, juist, zuiver.”
“In dit geval is het niet moeilijk: hij krijgt de originele naam terug: de Parmurukreek, alwaar in die bocht waar nu de Palmentuin is, het indianendorpje Parmurubo lag.” “Wil je me zeggen dat daarvandaan de naam Paramaribo afkomstig is?”
“Niet onomstotelijk te bewijzen, maar wel hoogstwaarschijnlijk.”
“En naar wie zal onze hoogste bergtop bijvoorbeeld vernoemd worden?”
“Dat zal de nodige hari-trusu veroorzaken.”
“Dat bedoel ik nou. Kunnen we onze tijd en energie nu niet besteden om bijvoorbeeld de verdere vernietiging van de Brownsberg tegen te gaan?”
“Is ook een koloniale naam; die Brown had die berg toentertijd als goudconcessie gehad.”
“Mijn hemel, dat wordt een werk! Kunnen we niet beter al onze verouderde, koloniale wetten stuk voor stuk gaan herformuleren en ons voorbereiden op de mogelijke gevolgen van die soort oorlog daar in Europa, en maatregelen treffen om onze inkomsten, onze verdiencapaciteit als land, te vergroten?” “Ben ik met Jules eens. Laten we onze energie beter besteden om bijvoorbeeld onveilige hoeken veiliger te maken, zodat daar niet om de haverklap doden vallen.”
“Over welke hoeken heb je het?”
“Hoogestraat, Hofstraat, De Komstraat, die hoeken daar. Ga na hoeveel aanrijdingen daar elk jaar plaatsvinden. Men merkt vaak die hoeken gewoon niet op en rijdt gewoon pardoes in volle vaart door. Laatst weer: wagi nak trawang, flei flikker over de kop, pletter bromfietser nanga duorijder, sibi tra wagi, nak paal, nak oso, nak schutting, nak boom, nak dagu, nak de boel plus a veroorzaker long gwe…”
“Rustig man, rustig, laat de alcohol je gemoed niet overmeesteren, zoals in dat dorp waar ze het laatst over collectieve grondaanvragen of op persoonlijke titel niet eens konden worden, totdat eentje een blikje bier naar een andere gooide. Bijna een massale vechtpartij daar. Dus rustig aan hierzo.”
“Ik wind me op om die slaapkoppen bij de overheid die al eeuwen weten dat deze hoeken dodelijk gevaarlijk zijn, maar op de een of andere manier te lamlendig zijn om er iets aan te doen. Willen ze soms tyuku hebben of zo, of moeten eerst een paar eerst geschorst worden zoals bij de top van ons Telefoonbedrijf?“
“Mooi en waar, maar we willen toch wat meer info waarom daar twee toppers zijn geschorst, ontheven, buiten functie gesteld, weet ik veel.”
“Toch niet om op de opengevallen plaatsen dieftige partijloyalisten te accommoderen? En laat men niet komen mat dat afgezaagde lawsie-ding:’…vanwege gewijzigde beleidsinzichten’. Wat is dit nou?”
“Nu sla je op hol, rustig mang, let op je woorden. Denk aan je bloeddruk.”
“Maar er wordt ook veel te hard gereden, sowieso.”
“Ja, maar dat dring je niet alleen terug door snelheidsmetingen te doen op plekken waar het niet zwaar noodzakelijk is, zoals daar aan de Sophie Redmondstraat aan de overkant van die begraafplaatsen. Laat men op die hoeken van de Hoge- en Hofstraat gaan, en aan de Coppenamestraat tijdens spitsuren, aan de Wanicastraat bij die voetgangersoversteek bij Kirlapani en bij de ook dodelijk geworden hoek Drambrandersgracht-Wanicastraat, en bij de T-kruising Wanicastraat en Gravenstraat of Arrondingensstraat, waar mensen het achteropkomend verkeer uit de Wanicastraat ernstig opstoppen door nog steeds te stoppen als ze rechtsaf moeten, ze moeten doorstromen.”
“Of bij die rotondes bij de Bosjebrug of te Poelepantje, waar mensen als kippen zonder kop rijden. Daar moeten de grijshemden duidelijk zichtbaar gaan staan en niet genieperig met zo een flitser ergens in een heining aan de Sophie Redmondstraat.”
“Ik hou ermee op, ze doen toch niets aan deze dingen.”
“Jawel, nou overdrijf je. Na hoeveel jaren is de Vieruurbloemstraat vanuit de Hermitagemall naar de Leysweg vandaag eindelijk een voorrangsweg geworden.”
“En na hoeveel jaar zal de Ringweg voorrangsweg worden over de Gonggrijpstraat en de Charlesburg?”
“En na nog eens hoeveel jaar zullen de banen van de Ringweg eenrichtingsverkeer worden? Ik ben nu zestig, misschien maak ik het mee als ik tachtig word.”
“Begin je glas leeg te drinken, dan breng ik jullie naar huis, want ik wil het laatste nieuws uit Parijs gaan volgen.”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April