Gebied aardverschuiving Guatemala onbewoonbaar
06 Oct 2015, 10:45
foto
Het gebied dat donderdagavond is getroffen door een aardverschuiving in Guatemala, is onbewoonbaar verklaard. (Foto: Reuters)


Guatemalteekse ambtenaren hebben een wijk die donderdagavond door een aardverschuiving is begraven, onbewoonbaar verklaard. Meer dan 160 mensen zijn omgekomen toen de modderstroom zo'n 120 huizen in Santa Catarina Pinula in zijn val heeft meegenomen.

Hulpverleners zijn nog steeds bezig het gebied uit te graven, maar hebben de hoop op het vinden van overlevenden opgegeven. Het is nog onduidelijk wat er zal gebeuren met de overlevenden. De vraag is of de Staat hen hulp zal bieden om te verhuizen naar een veiliger terrein.

De Guatemalteekse Nationale Rampenbestrijding Commissie (Conred) zegt dat zij al in 2009 had gewaarschuwd dat de buurt El Cambray, 16 kilometer ten oosten van Guatemala-Stad, gevaarlijk was voor bewoning. De middenklasse wijk was gebouwd op de bodem van een steile helling naast een rivier. De meest recente waarschuwing van Conred is van november 2014. De commissie heeft de lokale autoriteiten toen gealarmeerd dat de rivier de voet van de heuvel aan het uithollen was, waardoor de heuvel zeer instabiel was. Bewoners zeggen echter dat ze zich niet bewust waren van de risico’s.

Een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten in El Cambray zegt dat wat er is gebeurd "een natuurramp was, zoals een aardbeving of een vulkaanuitbarsting, die niet kan worden voorzien." Volgens hem heeft hij de bewoners verteld over het rapport van Conred, "maar ze hadden besloten om te blijven vanwege een verscheidenheid aan redenen".

Zware regenval heeft de aarde doordrenkt, waardoor zij op de huizen is neergestort op het moment dat de meeste bewoners in diepe rust waren. Van 161 bewoners is de dood bevestigd. Er worden nog 300 anderen vermist. In opvangcentra zijn zo’n 230 mensen ondergebracht. Forensische werkers zijn erbij gehaald om te helpen bij het identificatieproces van de lichamen.

President Alejandro Maldonado heeft maandag drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij zegt dat hij vastbesloten is om al degenen die onder het modder zijn begraven te vinden. “We gaan niet stoppen totdat we deze klus hebben geklaard.” De omstandigheden op de plaats van de aardverschuiving zijn maandag echter verslechterd. Conred-functionarissen hebben scheuren in de heuveltop ontdekt waardoor water sijpelde, wat het risico om meer modderstromen verhoogt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April