PG Baidjnath Panday: ‘Bereidheid regering noodzaak’
04 Oct 2015, 19:51
foto
Wnd. pg Roy Baidjnath Panday spreekt het Hof toe tijdens de opening van het nieuw zittingsjaar. (Foto Ranu Abhelakh)


De versterking en modernisering van het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie zijn pas mogelijk als de nodige verbeteringen komen. Een noodzakelijke voorwaarde is de bereidheid van de regering. “Zij moet haar deel in het geheel ter hand nemen”, zegt waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, bij de opening van het nieuwe zittingsjaar.

Het OM kijkt samen met het Hof reikhalzend uit naar de verzelfstandiging. “En het van staatswege beschikbaar doen komen van begrotingsmiddelen voor de bedrijfsvoering.” De pg benadrukt dat de uitgaven onderworpen zullen zijn aan de regels van comptabiliteit en goed bestuur. Hij is hoopvol gestemd na gesprekken met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Zij heeft twee notities meegekregen met aandachtspunten, projecten en programma’s voor kort en lange termijn aanpak. Deze zijn heel belangrijk voor de interne versterking en verdere professionalisering van het vervolgingsapparaat. Bij het OM heeft men de mouwen al opgestroopt, geeft Baidjnath Panday aan. Het wachten is op de bespreking van de vervolgstappen en “om de uitvoering daarvan ter hand te nemen”.

QuickScan OM
Het OM is in 2007 gestart met een ‘QuickScan’ van de eigen organisatie en werkprocessen. Een organisatiedeskundige van het Nederlandse OM heeft technisch geassisteerd. Enkele resultaten zijn al in fasen uitgevoerd. Ze hadden te maken met werkproces verbeteringen en verkorten van de doorlooptijd in de afhandeling van strafdossiers. In gevallen van dagvaarding of een sepot beslissing (wel of niet doen vervolgen) of voorwaardelijke sepot, legt de pg uit. Maar er is nog veel werk aan de winkel. De ‘scan’ resultaten kunnen pas uitgevoerd worden “wanneer ook directe ketenpartners zoals de politie en de zittende magistratuur meegaan in de beschreven verbeterprocessen”. Het OM kan deels zelf voorstellen doen en maatregelen treffen op de koppeling met deze partijen, maar invloed op de verbetering zal beperkt blijven, zegt de pg.

Noodzaak eigen IT-afdeling
De andere beperkende condities zijn van financiële aard en het onvermogen om kwalitatief goed opgeleid personeel beschikbaar te krijgen. Niet alleen voor het parket, maar vooral voor het opzetten van een eigen IT-afdeling. Het OM wil deze niet uitbesteden, maar zelf beheren voor de beveiliging van alle data. De noodzaak voor een eigen IT-afdeling is groot. Naast de klassieke vormen van criminaliteit, krijgen het OM en de politie steeds vaker te maken met de nieuwe moderne vormen. Internet en computertechnologie worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. “Het digitaal rechercheren en de toepassing van meer en verbeterde technische mogelijkheden in de opsporing zullen het oplossingspercentage van strafbare feiten moeten vergroten.”
Advertenties