Medische Zending slachtoffer slechte financiële situatie
02 Oct 2015, 16:23
foto


De Medische Zending viert morgen haar 275-jarig bestaan heel sober. De overheid heeft een grote achterstand in de financiering van de gezondheidszorg in het binnenland. Daarbovenop zal de overheidsbijdrage aan dit medisch werk in het binnenland worden gehalveerd in het raamwerk van de nationale bezuiniging.

De toekomst van dit zendelingenwerk ziet de Medische Zending niet rooskleurig tegemoet. Halvering van de overheidssubsidie betekent dat bestaande poli-gebouwen en dienstwoningen niet zullen worden onderhouden. “Dat zal in ons binnenlands klimaat tot funeste gevolgen leiden.” Gezondheidsbevorderende en preventieve diensten waaronder gezondheidsvoorlichting, screening op baarmoederhalskanker, missies van specialisten naar de dorpen en missies om niet gevaccineerde kinderen op te sporen zullen met de inperking van de overheidssubsidie worden stopgezet, zegt de Medische Zending.

Met 56 poliklinieken verspreid oer het binnenland, heeft de organisatie een uniek gezondheidssysteem ontwikkeld. Doelgroep van de Medische Zending zijn de binnenlandbewoners die van overheidswege kosteloze gezondheidszorg genieten. Ook organisaties en individuen die in het binnenland werkzaamheden verrichten, kunnen tegen betaling gebruik maken van de dienstverlening van de Medische Zending. De organisatie geldt als de enige dienstverlener die ‘Primary Health Care’ – voorkomen dat mensen ziek worden – biedt.

Mensen uit de gemeenschappen worden betrokken en leren verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen gezondheid. Zo wordt op alle scholen in het binnenland gezondheidsonderzoek gedaan en worden door voorlichtingsactiviteiten mensen bewust gemaakt van de chronische ziekten zoals HIV, hypertensie en diabetes. Deze activiteiten dreigen nu weg te vallen met de verminderde overheidssubsidie.

Broeder J. Franz Reynier kwam op 3 oktober , 275 jaar geleden, naar Suriname samen met zijn echtgenote om het zendingswerk in het land te beginnen. Hij was arts en had de leiding van het zendingswerk in Suriname. Franz Reynier gaat de geschiedenis in als de eerste zendingsarts van de Evangelische Broedergemeente.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April