Discussie 'Dossier Suriname'
13 Sep 2015, 14:04
foto


Regelmatig staat Suriname op de agenda van de Tweede Kamer in Nederland. Een van de punten die wederkerig het revue passeert is het 'Dossier' dat tot 2060 is opgeborgen.
Frappant is dat er bij het laatste debat in de Tweede Kamer opnieuw werd gesproken over het Dossier maar dan nu gekoppeld aan de Verdragsmiddelen. Waarschijnlijk ziet men het nog openstaande bedrag als een middel voor onderhandeling inzake de aangenomen Amnestiewet. Uiteraard roept dit vragen op, waarom de koppeling en waarom er op dit moment de Verdragsmiddelen in het debat wordt ingebracht is er sprake van een bepaalde strategie?

Daarnaast is het opbergen van het Dossier een aangelegenheid tussen de DNA en de Tweede Kamer. Aangezien Amnestiewet is aangenomen in DNA. Het Dossier dient dan ook overhandigt te worden aan de voorzitter van DNA. Het vreemde is dat tot op heden de voorzitter van DNA geen officiële verzoek heeft gedaan aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Er is dus geen discussie over het openbaar maken, maar wat te doen met dit Dossier. Indien wordt gekozen om het Dossier te voegen aan lopende rechtszaak zal dit consequenties hebben. De vraag is natuurlijk heeft Nederland daar belang bij. Want als uit het Dossier bepaalde conclusies kunnen worden getrokken, zal dit door de rechter worden meegewogen in het vonnis. De kans bestaat dan ook er getuigen zullen worden gehoord die politiek actief zijn/waren in Nederland en in Suriname.

De ontkenning dat er geen politiek wordt gedreven is dus nu van tafel. Gebleken is dat er wel degelijk vanuit de politiek, zowel in Nederland als in Suriname, bemoeienis is/was. Daardoor wordt het werk van de Krijgsraad bemoeilijkt want er is altijd sprake van hoor en wederhoor. Er spelen dus ook andere belangen, te meer dat er vanuit het Nederlandse kamp telkens wordt gedebatteerd over de recente Amnestiewet. En aan de andere kant het Dossier voor decennia is opgeborgen. Indien men voorstander is/was van een correcte onafhankelijke rechtsspraak dan was het Dossier allang openbaar gemaakt. Wat betreft Amnestiewet dient dit nog getoetst te worden door het nog op te richten Constitutioneel Hof. Dit orgaan dient beide aangenomen Amnestiewetten te toetsen.

Nu overduidelijk blijkt dat de Verdragsmiddelen worden ingezet als onderhandeling item is er geen discussie meer mogelijk over politieke inmenging. De discussie is waarom het Dossier is opgeborgen. Een ding weten wij nu zeker het draagt niet bij tot een onafhankelijke rechtelijke onderzoek.

Robbie Mohansingh
Advertenties