Vorswijk wil grondig onderzoek elektricificatie binnenland
01 Sep 2015, 00:56
foto
Assembleelid Dinotha Vorswijk (foto: DNA)


“Ik ben blij dat minister Regillio Dodson de koe bij de horens heeft gevat. Het binnenland, met name het Boven-Suriname gebied zit sinds na de verkiezingen zonder elektriciteit. De dorpen hebben geen brandstof gekregen. Een aantal generatoren is defect”. Dit zegt Assembleelid Dinotha Vorswijk (AC/ABOP) van Sipaliwini.

Minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft de garantie gegeven dat de energievoorziening in het binnenland gecontinueerd wordt. Sedney Harris, onderdirecteur Elektrificatie en fungerend hoofd van de Dienst Elektriciteitsvoorziening, is per direct ontheven. Vanuit het ministerie zal de zaak over een ander boeg gegooid worden. Het voorzien van de dorpen in het binnenland van brandstof voor energievoorziening, is een belangrijke taak van de Dienst Elektriciteitsvoorziening van het ministerie van NH. De Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) heeft nader onderzoek gelast op deze afdeling.

Het Assembleelid geeft aan de minister mee om een algehele inventarisatie te plegen over de elektrificatie voor het binnenland. Volgens haar blijkt dat veel generatoren defect zijn. Het onderhoud en de service zijn niet wat het wezen moet, meent ze. “Een veel gehoorde klacht is dat de dorpen niet de juiste hoeveelheid brandstof krijgen zoals vermeld. Hoe dat komt weet ik niet, maar vanuit de dienst blijkt er altijd een verklaring te zijn hiervoor”.

“Ik hoop dat het CLAD-onderzoek ook klaarheid zal brengen in zaken als verduistering van brandstof en oneigenlijk gebruik van staatsmiddelen. Dit is een veel gehoorde beschuldiging die alleen vanuit de dienst hard gemaakt kan worden”, zegt Vorswijk. Elektriciteit is een nutsvoorziening die behoort tot eerste levensbehoefte, meent ze. “Eenieder heeft recht hierop, ook het binnenland. Al jaren draaien generatoren in dorpen slechts van 19.00 tot 23.00 uur. Daarna is het weer black-out”.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April