VN-baas praat over Essequibo-kwestie
01 Aug 2015, 09:28
foto
Op de kaart is Venezuela met het betwiste Essequibo-gebied (gearceerd) aangegeven.


VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Guyanese president, David Granger, hebben in een telefoongesprek gesproken over het geschil dat Georgetown en Venezuela hebben over het Essequibo-gebied.

Guyana is vastbesloten de zaak aan het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag voor te leggen en heeft het voorstel van Caracas voor de her-instelling van een ‘Good Officer (bemiddelaar)’, verworpen. Granger heeft het standpunt van zijn land duidelijk gemaakt aan de VN-baas.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro is onlangs naar de VN gereisd om zijn standpunt, zijn aanpak van het geschil opeen vriendelijke manier via van deze wereldwijde organisatie te presenteren. Ban Ki-Moon heeft Granger gezegd dat hij van plan is de kwestie met beide leiders bespreken. Hij zal dat doen op basis van de aanbevelingen van de missies van de twee landen.

Het conflict over het Essequibo-gebied, zo’n 160.000 km³, is in de afgelopen weken geëscaleerd. Caracas verwijt zijn buurland Georgetown van provocaties door de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon Mobil in het gebied toe te laten voor exploratie activiteiten. “Sinds de huidige president van Guyana is aangetreden (mei), heeft hij zich gewijd aan het belasteren van Venezuela. Hij heeft ernstige besluiten genomen die de goede diensten negeren en spanningen heeft veroorzaakt in de Caribische betrekkingen,” heeft Maduro drie dagen geleden laten optekenen.

Vorig jaar april is de Jamaicaanse diplomaat en academicus Norman Girvan, die optrad als bemiddelaar, overleden.

Advertenties