Franse lening voor meer Surinaams water
31 Jul 2015, 18:18
foto
Yves Maipel, AFD-vertegenwoordiger (L) en Alwin Linger, SWM onderdirecteur Operations. (Foto Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) zal medio 2018, nog eens 23.000 huishoudens in Paramaribo en Wanica voorzien van water. “De SWM gaat de huidige productiecapaciteit van 1000 m³ per uur verdubbelen”, zegt Alwin Linger, SWM onderdirecteur Operations in gesprek met De West en Starnieuws. Rond die periode moet ook het complete nieuwe Moengo station gereed zijn. De projecten worden gefinancierd met Franse gelden.

De SWM heeft een staatslening als volledige ‘grant’ gekregen, groot 13 miljoen Euro van de Agence Française de Développement (AFD), de Franse bilaterale ontwikkelingsbank. De overeenkomst is getekend in mei 2015, tussen het ministerie van Financiën en AFD, zegt Yves Maipel, AFD-vertegenwoordiger regionaal kantoor Paramaribo. “De lening met gunstige voorwaarden, is aangegaan voor 20 jaar en vrij van rente tot 2020, wanneer die begint te lopen.” Uit de 13 miljoen Euro wordt 12,5 miljoen besteed aan de SWM projecten en halve miljoen voor onvoorziene zaken.

Lang geduurd

Zo gaat 7 tot 8 miljoen naar de uitbreiding van het station Van Hattemweg. Bij de bouw toentertijd was een uitbreiding al voorzien. “Deze heeft jarenlang op zich laten wachten vanwege gebrek aan financiën.” Met de uitbreiding worden onder andere nog eens 11 waterbronnen aangemaakt (Libanonweg), een leidingstelsel aangelegd en 5 tot 6 zuivering ketels opgezet. “De opslagkelder, distributie- en transportpompen zijn al berekend om die verdubbeling -2000 m³ te verwerken. De transportleiding naar Paramaribo ligt er al.” Met de uitbreiding wordt het water gesloten (in ketels) gezuiverd en verschilt hierin met het huidige open systeem.

Volgens Linger zal de gewone man merken dat de waterdruk groter wordt. “Nog niet dat die optimaal is, want daarvoor moeten wij nog meer investeringen plegen.”
Voor de bouw van een nieuw waterstation te Moengo is 3 miljoen euro uitgetrokken. Een noodzaak, zegt Linger, “de huidige installatie is zo verouderd en op”. Het is het enige station dat oppervlakte water zuivert uit de Cottica rivier en Moengo en Wonoredjo van water voorziet. De SWM bekijkt tegelijk opties voor de uitbreiding van het drinkwater net voor omliggende dorpen als Abadoe Kondre, Alfonsdorp en Ricanaumofo. “De nieuwe installatie kan de capaciteit aan. Maar de financiering van die nieuwe netwerken moeten wij nog regelen.”

Centrale bediening
Verder is 1 miljoen uitgetrokken voor het opzetten van het Scada systeem bij stations rond Paramaribo. SWM is al geruime tijd bezig om stations onbemand te draaien. Met de technologie moeten alle stations in de toekomst centraal vanuit de controle kamer worden bediend. Station Leiding 9a is nu in de testfase. Linger benadrukt dat het geheel gefaseerd zal gebeuren. “Het is niet zo dat we op de één op andere dag alle personeel weghalen en inruilen voor de technologie.” Indien zover, zal het personeel elders worden ingezet. Een kleiner bedrag van 3 ton Euro wordt besteed aan het updaten van het ontwatering en drainage masterplan. Dit loopt via het Ministerie van Openbare Werken. De SWM is hierbij betrokken omdat zij ook kijkt hoe in de toekomst de overschakeling te maken van grond naar oppervlaktewater.

De SWM denkt rond de 2e helft 2016 te starten met alle constructies. Voor een versnelde uitvoering, wordt een extern management team ingehuurd voor de projectbegeleiding. Voor AFD is de centrale coördinatie belangrijk en efficiënter, benadrukt Maipel. “Het betreft een specifieke grote investering in één keer voor verschillende projecten en partners.” AFD financiert wereldwijd waterprojecten en helpt Suriname graag bij infrastructurele projecten. “Onze investeringen moeten het belang dienen van de bevolking.” De voorbereidingen zijn 15 maanden geleden gestart. Franse technici hebben het dossier doorgenomen en zich ter plekke georiënteerd, legt Maipal uit. “Het is geen wonder of vanzelfsprekend dat er water uit de kraan stroomt. Er gaat veel werk hieraan vooraf. En wij zijn ervan overtuigd dat deze investering heel noodzakelijk is en de projecten succesvol zullen zijn.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April