Suriname, stop ziende blind te zijn!
30 Jul 2015, 10:05
foto


Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Suriname op de Tier 2 Watch List in het Trafficking in Persons Rapport 2015. Het is jammer dat vanuit het buitenland Suriname gewezen moet worden op misstanden die betrekking hebben op schendingen van mensenrechten, in dit geval mensenhandel.
En steeds worden deze ernstige gevallen ontkend terwijl het juist de bedoeling is dat er adequate maatregelen getroffen worden om onze bevolking en buitenlanders in ons land te beschermen.

De reactie van minister Lackin stelt mij bijzonder teleur. Evenwel verschilt die niet van de laconieke houding van minister Belfort over mensenhandel wat Suriname betreft. De alarmbel is jaren geleden geluid door werkers in het veld die slachtoffers begeleiden. Specifieke gevallen zijn aan mij gerapporteerd. In DNA ben ik tijdens een spreekbeurt hierover op de korrel genomen door minister Belfort en het DNA-lid Panka. Hun reactie was: Suriname zou zelf onderzoek doen en een eigen rapport presenteren. Tot heden is daar niets van terecht gekomen.

Ook nu bekruipt het gevoel mij dat de minister van Buitenlandse Zaken de zaak bagatelliseert. In een artikel op Starnieuws stelt hij dat er in het rapport geen rekening gehouden wordt met praktische zaken. Weet hij niet dat het paspoort van een arbeider tegen zijn wil in het bezit houden en hem/haar dwingen arbeid te verrichten onder mensenhandel valt ? Weet hij niet dat de Surinaamse overheid verplicht is op te treden ongeacht of het om Chinezen gaat? De omstandigheden waaronder bepaalde arbeiders werk moeten verrichten, hun accommodatie en het feit dat hun vrijheid ze ontnomen wordt is mensonwaardig en strafbaar. Weet de minister niet dat dit valt onder de categorie moderne slavernij?
Je moet een vreemde in Jeruzalem zijn om niet te weten dat er vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek het slachtoffer zijn van sekshandel in ons land. Ook in de afgelegen en illegale goudwinningskampen in het binnenland. Suriname geldt als doorvoerland voor mensenhandelaren die vrouwen naar landen in Europa vervoeren. Vraagt u dat maar aan uw Braziliaanse ambtsgenoot.

Ik heb met genoegen de beschikking no. 99 van het ministerie van Justitie en Politie dd 7 aug 2014 Jno 14/04373 houdende vaststelling van de procedure en richtlijnen inzake melding vermoedelijke gevallen van mensenhandel, verwelkomd.
Evenwel bestaat het vermoeden van mensenhandel niet alleen in die gevallen wanneer een jongetje alleen naar het binnenland probeert te reizen.
Het is de hoogste tijd dat wij onze verantwoordelijkheid onderkennen en adequate maatregelen in stelling brengen ter bescherming van slachtoffers. Zorg voor een veilige haven, een schuilplaats, waar ze zich geborgen voelen. Stel de werkers in het veld in als counselors. Laat ze functioneren als brug tussen de slachtoffers en justitie. Zolang zij zich niet veilig en beschermd voelen zullen ze niet praten en gaan de daadwerkelijke criminelen vrijuit. Verhef de bestrijding van mensenhandel tot prioriteit.

Doen wij dat niet dan volgt in 2016 Tier 3 en daarna sancties. Ik maak mij zorgen om de slachtoffers maar meer nog om het feit dat er niets ten positieve zal veranderen indien de Surinaamse overheid niet onderkent dat mensenhandel ook in ons land een serieus probleem vormt.
Suriname...get your act together and do something!!!

Ruth Wijdenbosch
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April