Lackin niet eens met wijze opstellen VS-rapport
29 Jul 2015, 00:01
foto
Minister Winston Lackin


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is het niet eens met de wijze waarop de Verenigde Staten het mensenrechtenrapport opstellen. De criteria zijn niet duidelijk, zegt de bewindsman aan Starnieuws. De rapporten over mensenhandel verschillen enorm met constateringen van unilaterale organisaties, zoals Caricom, Unasur en OAS. "Ik heb toen het vorige rapport verscheen met de ambassadeur van de VS gesproken en onze bezwaren kenbaar gemaakt. De criteria die gehanteerd worden, zijn eenzijdig," stelt Lackin.

Suriname is voor het vierde achtereenvolgende jaar op de Tier 2 Watch List in het Trafficking in Persons (TIP) Report 2015. Het land wordt bestempeld als een bron, doorvoer en het land van bestemming voor vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan sekshandel en mannen, vrouwen en kinderen die worden onderworpen aan dwangarbeid.

Lackin merkt op dat de VS geen rekening houdt met bepaalde praktische zaken die gelden in andere landen. Zo is het normaal dat kinderen meehelpen in het binnenland en op het platteland met economische activiteiten. Dit wordt gezien als kinderarbeid. Een ander voorbeeld is dat Chinese arbeiders die in Suriname te werk gesteld zijn, hun ticket en andere kosten moeten terugbetalen. Bedrijven houden het paspoort in bewaring en maandelijks wordt een deel van het salaris ingehouden. Lackin merkt op dat de VS dit beschouwt als 'onder dwang arbeid verrichten'. De minister deelt mee dat met de arbeiders en bedrijven gesproken is. De werknemers die in het bos werken, vinden het juist prettig dat hun paspoort veilig is.

"Wij hebben diverse inspanningen verricht om verandering te brengen in de situatie. Dit op diverse gebieden, zoals onderwijs, volksgezondheid, sociale voorzieningen, naschoolse opvang. Onze inspanningen zien wij niet terug in het rapport. Suriname heeft internationaal diverse verdragen geratificeerd en houdt zich aan de bepalingen," stelt Lackin. Hij merkt op dat diverse Caribische landen eerder ook aangegeven hebben moeite te hebben met de beoordeling van de VS. "Het gaat om een eenzijdig oordeel waar er geen inbreng is van de betrokken landen," voert Lackin aan.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April