Verdachten in 'zaak-Rasoelbaks' blijven aangehouden
28 Jul 2015, 17:51
foto


Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor heeft de verzoeken van de raadslieden afgewezen om Georgio Rasoelbaks en zes anderen voorlopig vrij te laten. Dit met het oog op het reces medio augustus. De advocaten Oscar Koulen, Raoul Lobo, Murwin Dubois, Anastacia San A jong, Irwin Kanhai en Benito Pick hebben tevergeefs hiervoor gepleit.

Officier van justitie, Cynthia Klein, heeft tegen Rasoelbaks drieënhalf jaar geëist. Hij zou samen met enkele medeverdachten ingebroken hebben in een woning. Hij zou hebben aangegeven aan de huisbewoner dat hij van de Narcoticabrigade was en dat er in een container drugs waren aangetroffen. Bij deze ‘inval' nam hij een jachtgeweer en geld mee. Ook wordt hij ervan beschuldigd dat hij in een andere woning een beroving gepleegd zou hebben en een reiskoffer buitgemaakt heeft. Verder zijn Brazilianen onder schot gehouden en beroofd van 70 kilogram kwik. Daarnaast zou hij politieattributen ten verkoop hebben aangeboden. Voor deelname aan een criminele organisatie werden de verdachten vrijgesproken.

Volgens Koulen en Lobo, die Rasoelbaks verdedigen, heeft het Openbaar Ministerie (OM) gehandeld op basis van verklaringen van de medeverdachte, Rocher D. Deze verdachte was eerst als anonieme getuige opgebracht en bij de eerste rechtszitting werd de anonimiteit opgeheven. Koulen voerde aan dat sms- en 'appberichten' niet gebruikt kunnen worden, omdat hierdoor de privacy geschonden wordt. Het rechtssysteem van Suriname kent de BOB-wet niet.

Volgens Lobo moet Rocher D. een behoorlijke betrokkenheid gehad hebben in deze zaak. De aanwijzingen en het verhaal tot in de kleine details vertellen, kan volgens de raadsman niet van horen zeggen zijn. De raadsman vindt dat het verdwijnen van portofoons de verdachte Rasoelbaks niet ten laste gelegd kan worden, omdat er geen administratie hierover gehouden werd bij het Korps Politie Suriname. Koulen en Lobo merkten op dat de bezwarende verklaringen tegen deze verdachte door het OM meegenomen zijn, maar de ontlastende niet.

Rocher D. wordt bijgestaan door de raadslieden Kanhai en Pick. Tegen deze verdachte is er anderhalf jaar geëist. De advocaten voerden aan dat de cliënt niet op uitkijk stond. Volgens hen is er geen sprake van medeplegen, omdat er hiervoor nauwe, bewuste en volledige samenwerking met anderen vereist is. Rocher D. heeft juist inlichtingen verschaft.

San A Jong pleitte voor Clyde N. Zij voerde aan dat er slechts belastende verklaringen tegen haar cliënt meegenomen zijn. Ook is haar cliënt niet positief herkend. Zij stelde dat het gelijkheidsbeginsel geschonden is. Tegen Clyde N. heeft het OM twee jaar geëist. Hij wordt verweten dat hij samen met de anderen de diefstallen heeft gepleegd en een zwarte leren hoes waarin een jachtgeweer zat, heeft ontvreemd.

Advocaat Robby Dens voerde aan dat zijn cliënt E.S. zich niet schuldig heeft gemaakt aan heling. Hij zou een deel van de gestolen goederen opgekocht hebben. Ook zijn de goederen die hij in zijn bezit had niet afkomstig van enig misdrijf, stelde de raadsman. Tegen deze verdachte is er een celstraf van een jaar en een geldboete van SRD 1.000 opgelegd. Tegen Clifton S. heeft het OM tweeënhalf jaar onder aftrek geëist. Raadsman Dubois voerde aan dat de tijdstippen van de inbraken en de tijdstippen van het belverkeer niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Ook noemde hij de verklaringen van Rocher D. inconsistent. Hem wordt verweten dat hij gestolen motoren heeft gekocht. Daarnaast zou hij samen met Rasoelbaks de koffer hebben weggenomen. Tegen de verdachte S.K. heeft het OM een celstraf van twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar geëist. Hij zou de Vuurwapen Wet hebben overtreden. Hij wordt bijgestaan door advocaat Shanti Sheombar. Deze zaak zal op 26 oktober verder worden behandeld.

Wanita Ramnath
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April