Jay Anania: Haal mensenhandel uit toeleveringsketen
28 Jul 2015, 11:48
foto
De kinderen vullen handmatig sigaretten met lokaal geproduceerde tabak, een taak die hun gezondheid kan schaden.


Meer dan 20 miljoen mensen zijn vandaag de dag verstrikt in mensenhandel, in de moderne slavernij. Het is een misdaad die bijna overal plaatsvindt en vrijwel iedereen raakt. Maar velen denken nog steeds aan mensenhandel als een kwestie die slechts andere mensen, in andere landen treft. De waarheid is dat het u beïnvloedt; het raakt ons allemaal. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania na publicatie van het 2015 rapport over mensenhandel, Trafficking in Persons 2015.

Suriname blijft voor het vierde achtereenvolgende jaar steken op de Tier 2 Watch List. De mensenhandel in het land is vorig jaar toegenomen in vergelijking met een jaar daarvoor in 2013.

Anania wijst erop dat slachtoffers van mensenhandel kunnen hebben geholpen bij de productie van de nieuwste smartphones die we kopen of de make-up die we dragen of bij het voedsel dat we eten. Ze kunnen zelfs werken in de winkels waar we winkelen of ze hebben die gebouwen opgezet. In feite is er weinig dat we kunnen kopen met het volste vertrouwen dat daar geen gedwongen arbeid aan te pas is gekomen.

Het verhaal van slachtoffers van mensenhandel begint vaak met aspiraties voor een beter leven en een gebrek aan mogelijkheden om ze te vervullen. Mensenhandelaars exploiteren deze realiteit. Vooral mensen die op zoek zijn naar werk, in eigen land of daarbuiten, riskeren fraude en corrupte werving die kan leiden tot mensenhandel. In dit soort gevallen komen de slachtoffers erachter dat ze niet in staat zijn hun banen in de mijnen, fabrieken, agrarische gebieden, op bouwplaatsen en vissersboten te verlaten. Ook kunnen ze niet ontsnappen aan de commerciële seksindustrie, die vaak bloeit naast deze industrieën.

“Eenieder van ons kan een verschil maken,” zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry op het rapport dat gisteren is uitgebracht. Het rapport benadrukt deze risico’s en roept regeringen op acties te ondernemen om de mensenhandel te bestrijden.

“Regeringen moeten de mensenhandel in al zijn vormen blijven bestrijden door sterke rechtshandhaving en effectieve slachtoffer beveiliging. Er moet beleid komen om mensenhandel te voorkomen, ook in de eigen toeleveringsschakels.” De overheid kan het goede voorbeeld geven, zegt ambassadeur Anania. “Bescherming en ondersteuning van de mensen die zijn uitgebuit is ook cruciaal.”

De particuliere sector kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de inspanningen om dit soort van misdaden te voorkomen. Bedrijven kunnen beleid maken tegen mensenhandel. Ze kunnen hun toeleveringen in kaart brengen tot op het niveau van de grondstoffen. Ze kunnen hiaten in transparantie en kwetsbaarheden identificeren. Ze zijn ook in staat de economische groei in evenwicht te brengen met anti-mensenhandel inspanningen. De particuliere sector kan ook haar invloed aanwenden door beleid tegen mensenhandel te eisen in haar toeleveringsketen om oneerlijk voordeel verkregen door dwangarbeid, te voorkomen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April