Belfort heeft niet op Mathoera gestemd
01 Jul 2015, 00:01
foto
Assembleelid Edward Belfort op weg naar de stembussen. (Foto: Raoul Lith)


Edward Belfort heeft dinsdag niet gestemd op de kandidaat van de oppositie, Krishna Husainali-Mathoera (VHP). Hij stemde wel op Marinus Bee (ABOP) die kandidaat was voor het vicevoorzitterschap van De Nationale Assemblee. Toen Mathoera 18 stemmen kreeg in plaats van 19, werden de wenkbrauwen gefronst. Het was al heel gauw duidelijk dat iemand van ABOP zich niet gehouden heeft aan de gemaakte afspraken binnen de oppositie toen Bee wel 19 stemmen kreeg.

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, heeft aan zijn partners meegedeeld dat het om Belfort ging. Dat had Brunswijk al snel uitgezocht. "Het gaat om een probleem tussen twee personen dat doorgewerkt heeft in het stemgedrag van het lid", zegt de ABOP-voorzitter diplomatisch aan Starnieuws. Brunswijk benadrukt dat de strategie die afgesproken is bijna feilloos heeft gewerkt. De dingen die op het persoonlijke vlak spelen, zullen verder besproken worden, waardoor dit soort zaken zich niet voordoen, stelt Brunswijk.

Het is bekend dat Belfort niks moet hebben van VHP-voorzitter Chan Santokhi, die voor hem minister van Justitie en Politie was. Belfort vindt dat Santokhi diverse malen heel denigrerend is geweest naar hem toe. Brunswijk was van te voren niet op de hoogte van dat de persoonlijke vete uitgedrukt zou worden in het stemgedrag van Belfort.

"Wij werken nu pas samen met de overige partijen. Zaken moeten worden uitgesproken. Wij zullen ervoor zorgen dat we verder naar elkaar toegroeien", zegt Brunswijk. "Wij hebben gezien dat wij op elkaar kunnen rekenen", merkt Brunswijk op. Hij zal zich inzetten om ervoor te zorgen dat zulke incidenten zich niet meer voordoen. "In elk geval heeft iedereen van de oppositie wel op Bee gestemd. Dat heeft wel goed gewerkt. Dingen die vijf jaar geleden misgegaan zijn bij de stemming van Paul Somohardjo als kandidaat DNA-voorzitter zijn uitgesproken en behoren tot het verleden", stelt Brunswijk.
Advertenties