Somohardjo zal 'illegaliteit' helpen opheffen
29 Jun 2015, 18:19
foto
De partijtop van Pertjajah Luhur vanavond tijdens een persconferentie. (Foto: Raoul Lith)


Paul Somohardjo, die vrijdag beëdigd is door staatshoofd Desi Bouterse als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, is bereid zich terug te trekken. Hij neemt nog even de tijd hiervoor tot uiterlijk dinsdag 10.00 uur. Hij zei op een persconferentie vanavond dat er twee fungerend voorzitters zijn. Nadat Somohardjo gisteren aan Bouterse meedeelde dat hij niet op 30 juni, maar een andere datum de eerste vergadering wil houden om de gekozen volksvertegenwoordigers toe te laten, is hij bedankt. Volgens de president is er sprake van ontstentenis of verhindering.

Somohardjo blijft erbij dat de president een ongrondwettelijke handeling heeft gepleegd door Ronald Hooghart te beëdigen als het tweede oudste gekozen lid in leeftijd. "Hoe kan een parlement twee fungerend voorzitters hebben? Daarom hebben wij met parlementariërs en gekozen volksvertegenwoordigers vergaderd. Ik wil meewerken om de illegaliteit op te heffen", stelde Somohardjo.

"Ik ga morgen naar DNA. Met een brief of zonder een brief", deelde de politicus mee. Hij kondigt aan dat als Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan worden toegelaten tot De Nationale Assemblee, de fungerend voorzitter een proces krijgt. Er is een brief geschreven door Pertjajah Luhur naar de fungerend voorzitter. Daarin is aangegeven dat de twee zijn teruggeroepen.

Somohardjo geeft aan dat hij uiterlijk morgen 10.00 uur een brief zal sturen naar de president waarin hij zijn besluit zal meedelen. Er wordt nog doorvergaderd vanavond. Ook andere oppositionele partijen VHP, Alternatieve Combinatie en NPS zijn in beraad.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April