SPA-structuren moeten beslissen of voorzitter weg moet
28 Jun 2015, 15:36
foto
SPA-leider Guno Castelen laat het aan de partij over om te beslissen of hij en zijn bestuur nog verder mogen. (Foto: René Gompers)


Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), is bereid om af te treden. “Ik heb vanaf de eerste evaluatie aan de structuren doorgegeven dat Guno Castelen zijn positie ter beschikking stelt op basis van de verkiezingsuitslag,” zegt hij. “Het is aan hen om te beslissen of ze nog geleid willen worden door deze voorzitter en dit bestuur.”

De SPA, die op 1 juli 1987 is opgericht, heeft op zaterdagavond zijn 28-jarig bestaan gevierd in het partijcentrum. Het is de tweede keer sinds de oprichting dat de partij geen zetels heeft binnengehaald. In ’87 haalde de partij geen zetels, in 1991 drie, in 1996 één, in 2000 vier, in 2005 twee en in 2010 één. “We zijn teleurgesteld,” stelt de SPA-voorman. “We hadden op minimaal één zetel gerekend. Het volk heeft anders beslist. Wij respecteren dat, we zijn democraten.”
Castelen toont zich desondanks dankbaar voor alle werkers op alle niveaus. Hij is ook dankbaar voor de keus van het volk. “Als men vindt dat wij even moeten pauzeren, dat we een stap terug moeten doen om straks met drie stappen vooruit te gaan, dan doen we dat.”

Het niet halen van de zetels betekent niet het einde van de partij, zegt hij. “De partij heeft nog een rol te vervullen. We hebben altijd een bijdrage geleverd, politiek en maatschappelijk. Er zijn wapenfeiten. Wij gaan buitenparlementaire werk verrichten en de regering kritisch volgen. Men zal van ons blijven horen.” Volgens de SPA-leider hebben de eerste ‘kleine’ evaluaties aangetoond dat er een herstart zal worden gemaakt. Hoe dat zal gebeuren moet nog worden vastgesteld. Er komt een grondige evaluatie. Alle structuren zullen hieraan worden onderworpen.

De volgende bestuursverkiezingen zijn in 2019. “Maar als de partij het bestuur wil herzien, zullen wij daaraan meewerken. We zijn fris in denken.” Hij benadrukt dat de partij nog een rol te vervullen heeft. “We willen op geen enkele wijze de indruk wekken dat één of meerdere bestuursleden een ‘sta in de weg’ zijn voor de ontwikkeling van de partij en het land. Maar als men wil doorgaan met ons zijn, wij ook beschikbaar.”


René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April