AdeKUS met twee sporters op Universiade
29 Jun 2015, 22:02
foto


Ilsida Toemere en Jefferey Vanan zullen namens de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) van 3 tot en met 14 juli meedoen aan de Universiade. De Universiade is na de Olympische Spelen, het grootste allround sportevenement ter wereld. Toemere’s specialiteit is de 5000-10.000 meter loop en Vanan is gespecialiseerd in de 100-200 meter hardloop.

De Universiade is een internationaal, cultureel ingestoken sportevenement voor universiteitsstudenten en wordt elke twee jaar, telkens in een andere stad georganiseerd. Dit jaar zijn de spelen in Gwangju, Korea.

De selectie
De studenten moeten aan bepaalde criteria voldoen om te mogen participeren. Er is hiervoor een speciale selectiecommissie ingesteld in samenwerking met het Sport Bureau van de universiteit. Bij de selectieprocedure hebben ook de studentencommissies een belangrijke rol vervuld, omdat zij de topsporters van de AdeKUS die zowel nationaal als internationaal hun sporen hebben verdiend, hebben helpen identificeren. Verder worden de atleten geselecteerd op basis van hun studieprestaties. Dit geschiedt in nauw overleg met de richtingscoördinator van de desbetreffende studierichting.

De deelname aan de Universiade is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Fédération internationale du sport universitaire (FISU), het organiserend land en het universiteitsbestuur. FISU is een internationale bond die sportwedstrijden voor studenten organiseert. De AdeKUS is sinds 2013 lid van de FISU, en dit is het derde opeenvolgende jaar dat zij meedoet aan deze spelen. De organisatie vanuit Suriname ligt in handen van het Sport Bureau van de universiteit (SBU). De atleten worden begeleid door de directeur van het Sport Bureau, Randy van Zichem, en de secretaris van het universiteitsbestuur, Kenneth Goenopawiro.

Voor veel sportbonden biedt het evenement perfecte omstandigheden om enerzijds hun veelbelovende talenten een groot, internationaal en multi-sportief toernooi te laten meemaken en om anderzijds hun gevestigde namen de internationale concurrentie te laten uitdagen, zegt het SBU.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April