Paramaribo heeft nu 54 van de 270 stembureaus verwerkt
29 May 2015, 02:18
foto
De verzegelde stemkits in de Anthony Nesty Sporthal. (Foto: René Gompers)


Het hoofdstembureau Paramaribo heeft donderdag de uitslag van 54 van de 270 stembureaus kunnen verwerken. Ressort Blauwgrond is afgerond, terwijl bij Munder bleek dat de gegevens van vijf stembureaus opnieuw nagetrokken moeten worden. Er zijn enkele fouten geconstateerd. Bij verschillende stembureaus moesten de verzegelde stemkits open worden gemaakt om de processen-verbaal te vergelijken met de turflijsten. Politieke partijen slaan het proces gade.

Bij kleine verschillen worden de voorzitters en ondervoorzitters van de stembureaus erbij gehaald. "Als het moet het gehele stembureau. Dan worden de turflijsten uit de box gehaald in bijzijn van politie, CHS en OKB, hoofdstembureau en leden van het stembureau", legt ondervoorzitter Mike Nerkust uit aan Starnieuws. Hij zegt dat gaat om telfouten. Nerkust benadrukt dat de stembussen die verzegeld zijn, niet worden opengemaakt om de stembiljetten opnieuw te tellen. Slechts de turflijsten worden uit de stemkisten gehaald en vergeleken met de processen-verbaal.

Donderdag is een proces gestart op het hoofdstembureau, dat voorlopig ondergebracht is in de Anthony Nesty Sporthal. In de samenleving en bij politieke partijen van met name V7 is veel kritiek geleverd op de gang van zaken bij hoofdstembureau Paramaribo. Nerkust zegt dat op dinsdag 26 mei en woensdag 27 mei er tijdens twee controlemomenten vastgesteld is dat de informatie van sommige processen-verbaal niet overeenstemde met de informatie op de turflijsten van de stembureaus. Ook ontbraken er belangrijke administratieve gegevens zoals handtekeningen van het stembureaupersoneel en het ontbreken van stukken die dan weer ergens anders geplaatst waren, waar ze niet thuishoorden. Nadat op dinsdag en woensdag al deze onzorgvuldigheden en fouten zijn geconstateerd en geregistreerd is donderdag de telling begonnen van uitgebrachte stemmen op de DNA- en ressortraads-kandidaten.

De telling van uitgebrachte stemmen, vanuit de processen-verbaal gebeurt op een aangepaste manier en niet volgens het systeem van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). “Hierover is er afstemming geweest tussen het hoofdstembureau Paramaribo en het Onafhankelijk Kiesbureau”, zegt Nerkust. De telling wordt vandaag hervat.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April