CBB distribueert laatste stemkits
23 May 2015, 15:31
foto
De stemkits gedistribueerd door het CBB bestemd voor de stembureaus. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Paramaribo Zuidwest, heeft als deel van het grootste kiesdistrict Paramaribo vandaag als laatste de stemkits ontvangen. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is vanaf 12 mei hiermee begonnen. Landelijk zijn 623 stem kits overhandigd aan de commissariaten van de tien kiesdistricten, zegt Praveen Kalpoe coördinator Stembureau Materiaal & Meubilair aan Starnieuws.

“De stemkit is een box met daarin alle benodigdheden die het personeel op de dag van verkiezingen gebruikt naar de kiezer toe”, zegt Praveen Kalpoe. In de kit zitten onder andere flessen inkt, ontvettingsmiddel, noodlamp, calculator, rode potloden en schrijfgerei. Op basis van de ervaring met voorgaande verkiezingen, berekent het CBB de hoeveelheid van elk item in de kit, legt hij uit. De inhoud is hetzelfde als bij voorgaande verkiezingen, met vervanging van enkele items voor de efficiëntie. In het verleden is een roll-on inkt met een stempelkussen en houten stempels gebruikt. “Deze zijn vervangen door een zelf inktende (druk)stempel. Bijvoorbeeld bij de stempels van: Ongeldig, Onbruikbaar en Stembureau nummer.”

Voordat de kit wordt afgestaan, turven CBB medewerkers samen met een door het commissariaat aangewezen persoon de inhoud. Voor het sjouwwerk van de kisten zijn jongeren aangetrokken. Het commissariaat heeft ook jongeren tijdelijk in dienst, zoals die van Stichting Rumas voor de ondersteuning. Na het turven wordt elke kit weer voorzien van een slotje. “De sleutels worden overhandigd aan de leden van het commissariaat en daar eindigt mijn verantwoordelijkheid.” De 2015-verkiezingen zijn voor Kalpoe de derde. Hij regelt ook het meubilair zoals de stemhokken, stembussen, dranghekken, stembustafel en instructiebord. Deze materialen zijn in een eerder stadium verstrekt aan de kiesdistricten. Paramaribo is twee weken geleden al voorzien.

Vanaf vrijdag zijn ambtenaren van de verschillende commissariaten al bezig de stembureaus in te richten. “We hebben geen moderne stemhokjes, maar wel de eerste keer dat er op elke stembureau een nieuw model stem hok wordt geïntroduceerd.” Speciaal voor stemgerechtigde rolstoelgebruikers is er een stemhokje dat breder is en een lagere legger heeft. De eerdere gebruikte stemhokken worden weer gebruikt en deze zijn volgens Kalpoe net breed genoeg dat een kiezer het stembiljet helemaal kan uitvouwen op de legger. “We hebben het gepast.” De werkgroep Stembureau Materiaal & Meubilair begint weer na 26 mei te werken. Dan moet alles terug worden bezorgd. Er volgt dan weer een inventarisatie van alles wat terugkomt en de goede staat hiervan. “Het gebeurt wel eens dat items niet terugkomen: messen, schrijfgerei, een lamp of zo. Ook niet alle meubilair komt weer terug in de goede staat zoals wij dat hebben afgestaan, of niet alle delen zijn teruggeplaatst in het stem hok hoesje.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April