Lezing St. Vincentius Ziekenhuis over prostaatklachten
20 May 2015, 10:12
foto
Urologische onderzoekstoel met urologisch echoapparaat in het St. Vincentius Ziekenhuis.


Het St. Vincentius Ziekenhuis houdt, met medewerking van Nederlandse urologen van Stichting Urosur, donderdag een lezing over prostaatklachten en mannelijke onvruchtbaarheid. Algemeen directeur Manodj Hindori zegt aan Starnieuws blij te zijn dat de Urologische Praktijk van het ziekenhuis weer is opgestart. Ik ben vooral ook verheugd dat er meer wetenschappelijke activiteiten vanuit deze praktijk worden ontplooid. Veel Surinaamse mannen hebben te maken met prostaatklachten, maar ze gaan te laat voor onderzoek en behandeling naar de uroloog. Zeker bij prostaatkanker kan tijdig onderzoek een heleboel narigheid voorkomen", zegt Hindori.


Op het onderwerp van mannelijke onvruchtbaarheid rust nog een soort taboe. Hindori hoopt dat deze lezing zal stimuleren dat er meer aandacht voor dit gevoelige onderwerp komt. Hij vindt dat alle ziekenhuizen meer aan wetenschappelijk onderzoek moeten doen en meer van hun kennis moeten delen met de gemeenschap. Patiënten zijn niet van alles rondom hun ziekte op de hoogte en hebben grote behoefte aan gespecialiseerde vakkennis. De ziekenhuizen - als hoogstaande medische centra - zouden meer op deze vraag naar medische informatie moeten inspelen.

Prostaat en prostaatkanker
De prostaat is een klier in het mannelijke lichaam, die een belangrijke rol speelt bij de voortplanting. Bij de ouder wordende man wordt de prostaat onder invloed van hormonale veranderingen groter. De prostaat sluit dan steeds nauwer om de plasbuis bij de man, waardoor deze in de verdrukking kan komen. Bij ongeveer 30% van de mannen in Suriname leidt een vergroeide prostaat tot plasklachten. Toenemende prostaatklachten kunnen leiden tot nierfunctiestoornissen, slechte bedrust en urineverlies. Afhankelijk van de ernst kunnen de klachten behandeld worden met medicijnen of, bij onvoldoende resultaat, door middel van een operatie.

Een tweede probleem van de prostaat is het mogelijk optreden van prostaatkanker. Prostaatkanker is een kwaadaardige vergroting van de prostaat en komt vaker voor bij mannen op oudere leeftijd. 10% tot 30% van de mannen tussen de 50 en 60 jaar heeft prostaatkanker, bij mannen tussen de 70 en 80 jaar is dit al 50% tot 70%. Prostaatkanker leidt in het beginstadium zelden tot klachten, maar kan op den duur wel uitzaaien naar de botten of de lymfeklieren. Prostaatkanker kan vroegtijdig worden opgespoord door middel van labonderzoek, lichamelijk onderzoek en echo van de prostaat. Groeperingen met een verhoogd risico op prostaatkanker zijn negroïde mannen en nicotineverslaafden.

In de Urologie Praktijk van het St. Vincentius Ziekenhuis en Urosur zijn alle behandelingen van prostaatklachten mogelijk, deelt Hindori mee. Ook kan prostaatkanker middels prostaatecho’s in een vroeg stadium worden opgespoord en kan een behandeling hiervoor worden ingezet. Binnenkort zal hiertoe een speciale Prostaatpoli in het leven worden geroepen.


De inleidingen worden verzorgd door de Nederlandse urologen Ed Hoogendijk en Jan Idema van Stichting Urosur. Beide urologen zijn verbonden aan de Urologie Praktijk van het St. Vincentius Ziekenhuis, welke per eind april wederom is opgestart. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het Auditorium van het ziekenhuis.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April