Paramaccaanse bijeenkomst kost ruim SRD 20.000
03 May 2015, 08:01
foto
Ruim twintig actievoerders bivakkeren nog in een kamp bij de ingang van Surgold.


De Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC) is druk bezig om een bijeenkomst van de stam te beleggen maandag op Langa Tabiki. Adriaan Adawde, voorzitter van de POC, deelt Starnieuws mee dat het traditioneel gezag, goudzoekers en stamgenoten, ook uit Frans-Guyana aanwezig zullen zijn. De hele organisatie kost ongeveer SRD 20.000. Alleen al aan brandstof gaat de helft van het geld op, legt Adawde uit.

Goudmaatschappij Surgold heeft beloofd dat de kosten die gemaakt worden voor het overleg van de stam maandag en dinsdag met de top van het bedrijf en regeringsvertegenwoordigers zullen worden bekostigd. De mensen blijven dan slapen op Langa Tabiki. Zij moeten opgevangen worden en moeten eten en drinken. "Wij hebben al een lijstje ingediend met de kosten en zullen zondag verder aanvullen. Surgold heeft zich niet gehouden aan de afspraken die gemaakt zijn in de memorandum of understanding. Nu is er overleg nodig, dus moet de maatschappij de kosten betalen", stelt Adawde.

De Paramaccaners nemen een standpunt in maandag en dit zal dinsdag voorgelegd worden aan Surgold en de regering. Dinsdagavond heeft een actiegroep de Weg naar Langa Tabiki gebarricadeerd. Deze is donderdag verwijderd door eenheden van de politie en militairen. Daarna zijn weer blokkades opgeworpen, maar bij de toegangsweg naar Merian. Die zijn vrijdag verwijderd. Er is daarna een gesprek geweest met Esteban Crespo, manager Communications van goudmaatschappij Surgold. Daarbij is afgesproken dat dinsdag een onderhoud is met Surgold en de regering. Dan is directeur Adriaan van Kersen weer in het land. Zo'n twintig mannen en vrouwen hebben al die tijd hun kamp bij de ingang van Surgold opgeslagen. Een vrouw van 70 jaar is ook onder hen. "Zij wil de mensen niet verlaten, want ze is vanaf het eerste uur erbij. Zij zegt dat de moeder van de mensen hen niet alleen kan laten. Wij hopen op een oplossing waardoor zaken genormaliseerd kunnen worden", zegt Adawde.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April