Jongeren krijgen handvatten voor juiste stemkeus
02 May 2015, 06:11
foto


“Ga jij voor het eerst stemmen, weet je nog niet hoe je moet stemmen, hoe beoordeel je een kandidaat of partij?” Enkele vragen die worden beantwoord tijdens de workshop van Stichting Vonzell in het CCS-gebouw. “Your vote counts too. Jongeren en het Surinaams politiek systeem, op weg naar de verkiezingen 2015”, staat op de flyer. De workshop wordt vandaag gehouden.

Voortijdige schoolverlaters uit achtergestelde buurten tussen 18 en 24 jaar en degenen die het voortgezet onderwijs junioren niet hebben afgerond behoren tot de doelgroep van deze workshop, zegt Cherida Belfor van stichting Vonzell aan Starnieuws. Zij is project administrator van dit project. Tijdens de bijeenkomst gaat politicoloog Jurgen Budike onder meer in op hoe het politieke systeem in Suriname in elkaar zit. Er wordt ook gesproken over het politiek systeem in de Verenigde Staten van Amerika. Belfor benadrukt dat er geen stemadvies wordt gegeven. Het zijn algemene, vrije en geheime verkiezingen. “Gewoon de feiten worden neergezet.”

Op de bijeenkomst wordt meer gekeken naar de profielen van de kandidaten en de partijprogramma’s. De jongeren krijgen ook een boekje met daarin informatie over hoe personen gekozen worden en op welke manier de zetelverdeling plaatsvindt. De belangstelling voor de workshop is goed, zegt Belfor. Tot en met donderdag hadden 52 jongeren zich geregistreerd. Er worden maximaal 60 personen toegelaten tot de workshop die gratis is. Dit programma is tot stand gekomen met subsidie van de Amerikaanse ambassade.

Stichting Vonzell is op 9 oktober 2006 opgericht. Zij organiseert educatieve projecten en trainingen voor jongeren (drop-outs en studenten) en vrouwen. Verder richt de organisatie zich op jongeren uit kansarme buurten, studentenopvangcentra en internaten, districten en het binnenland. Er is voor deze doelgroep gekozen, omdat zij minder ontplooiings- en scholingskansen heeft waardoor zij in armoede blijft leven en daardoor vaker in de criminaliteit terechtkomt, met alle negatieve gevolgen van dien.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April