Geerlings: EBS-werknemers subsidiëren gemeenschap
28 Apr 2015, 00:43
foto
Steve Geerlings, voorzitter OWOS. (Foto: Raoul Lith)


Bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) volgen de werknemers de uitgave van het bedrijf op de voet. Steve Geerlings, voorzitter van de EBS Werknemers Organisatie (OWOS) zegt dat het bedrijf al langer dan vijftien jaren pensioengelden van de medewerkers inzet om bedrijfsactiviteiten te voeren.

Volgens Geerlings worden de pensioenen van de EBS-ers gebruikt om de stroomvoorziening te garanderen. Hij waarschuwt dat er ook gelden van de kredietcoöperatie worden gebruikt voor projecten. Het zou gaan om een schuld van miljoenen Surinaamse dollars.

In De Nationale Assemblee heeft onder andere het assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NF/NPS) dit probleem aangekaart tijdens de begrotingsbehandeling. Hij zei dat de schuld tot eind 2014 was opgelopen tot SRD 210 miljoen bij het Pensioenfonds. De OWOS heeft een ultimatum tot 4 mei gesteld, zodat de directie van de EBS en de regering antwoord kunnen geven over deze kwestie.

EBS-directeur Willy Duiker erkent dat het bedrijf jaren gelden bestemd voor het Pensioenfonds heeft gebruikt voor de energievoorziening. Hij merkt op dat er gesprekken zullen worden gevoerd met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en ook met de bond. “Onze publieke taak is ervoor te zorgen dat het licht niet uitgaat”. Duiker zegt dat hij steeds kiest voor de gemeenschap door te betalen voor de olie van Staatsolie om de machines te draaien, in plaats van het te storten in het pensioenfonds.

Op 8 mei gaat de bond tijdens een algemene ledenvergadering verder beslissen welke stappen zij zal nemen.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April