Petitie voor steun hoofdbestuur; protest kandidatuur Jogi
29 Mar 2015, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi luistert naar de petitie die voorgelezen wordt door Vinod Soekhoe uit Saramacca. (Foto: Leroy Troon)


Een groep VHP'ers heeft zaterdagmiddag twee petities ingediend bij voorzitter Chan Santokhi. Naast ondersteuning van het hoofdbestuur, is in een tweede petitie gevraagd om Assembleelid Mahinder Jogi niet meer te kandideren voor een vierde termijn. Santokhi hield de partijleden voor dat recht en wet gehandhaafd zullen worden, ook binnen de VHP.

Zondag komt de partijraad van de VHP in besloten vergadering bijeen om de voordracht van kandidaten door het hoofdbestuur te beoordelen. Er is een commissie die zich buigt over de voordrachten. Santokhi hield de mensen die protesteren tegen de voordracht van Jogi voor, dat het uiteindelijke besluit wordt genomen door de partijraad. De regelgeving zal in acht worden genomen. "We gaan naar regeermacht, we propageren rechtstatelijkheid en in de partij zullen wij ook recht en wet handhaven", stelde Santokhi. Er zijn diverse kandidatenlijsten opgehaald, maar alleen het hoofdbestuur heeft een kandidatenlijst ingediend.
.
In de petitie waarin gevraagd wordt een andere kandidaat dan Jogi voor Saramacca aan te wijzen, is aangevoerd dat sinds 2000 niemand anders zich in dit district heeft kunnen profileren. Jogi zou geen concurrentie dulden. Hij zou niet goed genoeg zijn voor duizend stemmen. Er zijn diverse zaken, waaronder gesjoemel met bouwkavels, aangehaald om aan te tonen dat Jogi niet meer op de kandidatenlijst hoort. Het hoofdbestuur wordt opgeroepen om in het belang van de partij en Suriname te handelen.

Santokhi zei na het voorlezen van de petities door Pretap Bissumbhar en Vinod Soekhoe dat tachtig procent van de kandidaten nieuwe gezichten zijn. Zij staan klaar om strijd te leveren tegen de tegenstander. De kandidaten zijn gekozen op basis van consensus, waarbij ook de partijbelangen centraal zijn gesteld. Hij merkte op dat eenieder vrij was om ook kandidaten in te dienen. De petities zijn ook ontvangen. Het hoofdbestuur zal zich buigen over de inhoud. Het uiteindelijke besluit wordt later op de dag genomen door de partijraadsvergadering, die slechts toegankelijk is voor partijraadsleden (dagelijkse besturen van de kernen). Ook journalisten zullen niet toegelaten worden op de vergadering die een besloten karakter heeft, heeft de VHP Mediaraad officieel meegedeeld. Na de vergadering komt er een verklaring bestemd voor de media.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April