Financieel directeur legt investeringsplan Staatsolie uit
26 Mar 2015, 13:30
foto
Financieel directeur Agnes Moensi –Sokowikromo geeft een uitzetting van het investeringsplan van Staatsolie Maatschappij Suriname NV. (Foto: Raoul Lith)


Staatsolie gaat ruim US$ 1 miljard investeren om verder te groeien. Financieel directeur Agnes Moensi-Sokowikromo heeft woensdag een uiteenzetting gegeven van het investeringsprogramma 2015-2020. Het staatsbedrijf gaat voor US$ 633 miljoen uit eigen middelen een groot deel van het programma financieren.

Bij buitenlandse banken is een lening van US$ 256 miljoen aangegaan. Het bedrijf wil door een obligatielening minstens US$ 55 miljoen lenen bij de gemeenschap.
Moensi legt uit dat er voor US$ 279 miljoen wordt geïnvesteerd in de exploratie. De werkzaamheden concentreren zich vooral op de ‘near shore’ activiteiten. Ook de mogelijkheden om buiten Suriname te gaan, worden scherp in de gaten gehouden. ‘Hiervoor is US$ 55 miljoen gealloceerd. Als je naar olie zoekt, moet je op de lange termijn denken. In de Dominicaanse Republiek bestaat er een goede mogelijkheid. Daar hebben we de nodige studie op losgelaten”.

Voor de productie is er US$ 304 miljoen gereserveerd uit de investering. Staatsolie produceert dagelijks 17.000 barrels per dag. De financieel directeur zegt dat deze productie gegarandeerd kan blijven als er steeds nieuwe oliebronnen worden toegevoegd. “Met dit bedrag gaan we elk jaar zeventig bronnen toevoegen.” December vorig jaar waren er 1.668 bronnen in productie.

Raffinaderij en goudproject
Moensi zegt dat de verwachting is dat in juni dit jaar de productie van gasoline en diesel van start gaan. Er is US$ 25 miljoen uitgetrokken voor het opstarten van dit project. Wanneer de raffinaderij volledig in bedrijf is, zal Suriname minder afhankelijk zijn van importolie. Volgens Moensi zal de raffinaderij 80% van de lokale behoefte dekken. “De raffinaderij hebben we tot stand gebracht met het geld dat we hebben geleend bij de vorige obligatie.”

Geheel volgens planning is de Staatsolie Power Company Suriname bezig het opwekvermogen te verhogen van 62 megawatt naar 96 megawatt. Ook dit project hoopt het bedrijf in juni af te hebben. “Het zorgt ervoor dat u niet in het donker komt te zitten. Met de 96 megawatt kunnen we u voorzien van de stroom die u nodig heeft en ook de andere bedrijven,” stelt Moensi. Voor deze uitbreiding is US$ 25 miljoen begroot.

Voor US$ 249 miljoen participeert Staatsolie voor 25% in het Merian goudproject. Het project wordt samen met Surgold (75%) een dochteronderneming van Newmont uitgevoerd. “Het is onze nieuwe aanwinst. Veel mensen hebben twijfels hierover, wij hebben daar geen twijfels over. En het is niet aan ons voorgehouden, ook niet voorgelegd,” stelt Moensi. De productie zal tegen eind 2016 starten. Door deze belegging worden de groeipotentie en de US$-verdiencapaciteit op langere termijn vergroot, is de vaste overtuiging van de financiële topper van Staatsolie.


Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April