Kritiek op kandidatuur Jogi voor vierde termijn houdt aan
26 Mar 2015, 01:00
foto
Mahinder Jogi gaat voor de vierde termijn als Assembleelid.


Leden van de VHP blijven druk uitoefenen op het hoofdbestuur om assembleelid Mahinder Jogi niet voor een vierde termijn te kandideren in Saramacca. Zij uiten openlijk hun teleurstelling dat de leiding zich niet houdt aan het partijprogramma (2015-2020), dat op 31 augustus 2014 is bekrachtigd door de Partijraad. Er wordt volgens hen ook geen rekening gehouden met 1200 stuks handtekeningen waarin gevraagd wordt om een nieuwe persoon kandidaat te stellen. De jurist Aniel Ramadhin is voorgedragen als kandidaat.

De VHP-leden Indra Djwalapersad en Leendert Doerga zeggen aan Starnieuws dat het niet gaat om een persoonlijke aangelegenheid. Zij willen dat de vernieuwing waarvoor voorzitter Chan Santokhi zich sterk heeft gemaakt, wordt doorgevoerd. In het partijprogramma is aangegeven dat een zorgvuldige selectie moet plaatsvinden van kandidaten. De hogere functies moeten worden beperkt tot twee zittingstermijnen. Gevraagd wordt aan het bestuur om de partijregels toe te passen. Doerga vindt dat VHP de zetel in Saramacca zal verliezen, als doorgegaan wordt met Jogi. Een soortgelijke situatie is vijf jaar geleden ook in Nickerie ervaren, waar het Nieuw Front (VHP) ook slechts één zetel heeft kunnen bemachtigen.

Djwalapersad zegt dat Jogi zijn verdiensten zeker heeft voor de partij. Hij heeft zich in de afgelopen periode in De Nationale Assemblee goed geprofileerd. "Maar nu moet iemand anders de kans krijgen om de partij uit te dragen", vindt Djwalapersad. Zij benadrukt dat veel leden van de VHP de mening zijn toegedaan dat de partij een nieuwe kandidaat de gelegenheid moet geven in Saramacca. Doerga vindt dat het hoofdbestuur het besluit moet terugdraaien. Daarvoor is er tijd tot zondag, voordat de partijraad bijeenkomt. Volgens hem was de kandidatuur van Jogi vijf jaar geleden ook al ter sprake gekomen. Toen waren er ook protesten. Jogi vroeg toen voor nog een termijn. "Nu gebeurt precies hetzelfde", stelt Doerga. Alleen zal het deze keer het fataal worden voor de VHP als er niet wordt opgetreden.

Jogi zegt dat hij niet via de media deze kwestie zal bespreken. Hij benadrukt dat de partij structuren heeft. De kandidaatstelling is van alle kanten bekeken. Het hoofdbestuur heeft er dagen over gedaan om een besluit te nemen. "Twee derde van het bestuur staat achter mij. De kernen van Saramacca staan achter mij. Mensen die niet in de structuren voorkomen, zijn bezig onrust te zaaien. Wordt het besluit van de partijleiding niet meer gerespecteerd?", vraagt Jogi, die ook deel uitmaakt van het hoofdbestuur, zich af. Hij vindt dat de mensen die bezig zijn handelen uit afgunst en persoonlijke belangen. Door hun optreden schaden ze de partij. "Ik ben bezig met het voorbereiden van een massameeting in Saramacca voor vrijdag en ik laat me niet afleiden door mensen die niet eens echte VHP'ers zijn", zegt Jogi de kritiek aan zijn laars lappend.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April