Djakata, nieuwste film van Para’s media
27 Mar 2015, 17:30
foto
Regisseur Louis Alfaisie en cameraman Clearance Needa filmen hoe Rishi en Dayho na het roven hun hun geld verbrassen. Foto: Ranu Abhelakh


Nog geen jaartje na ‘Willy Willy Gaan Baby’, komt Para’s Media eind april uit met de nieuwste productie ‘Djakata’. Een film over vriendschap tussen Surinaamse bevolkingsgroepen, vooroordelen, discriminatie, religie, liefde en criminaliteit. Scriptschrijvers zijn Marijke Soegriemsingh en Louis Alfaisie, vertelt El Durando Misiedjan van Para’s Media aan Starnieuws. “De film ‘Djakata’, Aucaans voor struikelen, uit balans raken, in problemen komen, moet dienen als een spiegel die wij de Surinaamse samenleving willen voorhouden.”

Wanneer wij als gemeenschap naar de film kijken, zullen wij elkaar herkennen, legt Alfaisie uit, “hetzij positief of negatief”. Volgens de filmmakers is er anno 2015 nog steeds sprake van etnische vooroordelen, welke soms leiden tot discriminatie. Surinamers zijn dagelijks in contact met elkaar, maar in de onderstroom, thuis, in de etnische groep zelf, worden de vooroordelen geuit. Het idee achter het verhaal komt van Ronald Misiedjan van Baya Films, de financierder van Para’s Media. “Het is een samensmelting van realiteit en fictie geworden”, geeft Soegriemsingh aan.

Djakata, speeltijd 105 minuten, vertelt het verhaal over twee boezemvrienden Dayo, een marron gespeeld door Misiedjan en Rishi, Hindostaan, vertolkt door Chetram (Reyaaz) Permaúl. Zij kampen met etnische vooroordelen vanuit hun thuisfront. De jongens zijn venters, en wanneer de verkoop slecht gaat, raken zij in financiële problemen. Dayo steelt een magische boei (armband) en hun business lukt weer. De jongens besluiten de kracht te misbruiken. Naast deze verhaallijn, loopt ook nog het privé leven van de jongens. De vriendschap komt onder druk te staan, wanneer Rishi een relatie begint met Dayo’s zusje. En Dayo, uitgegroeid tot een topcrimineel is verliefd op het meisje van de kerk. “Die djakata komt dus in verschillende vormen in het verhaal voor”, zegt Alfaisie.

Uitdagingen
De regie van de film zit in handen van Alfaisie, in het dagelijks leven journalist. Hij maakt hiermee zijn debuut als scriptschrijver en regisseur. “Ik was eerder betrokken bij projecten van Para’s Media en ben toen erin gerold. Ik heb ondersteuning gekregen van El Durando, een beetje zelfstudie gedaan en afgekeken van de vorige scripts.” Voor de hoofdrolspelers zijn bepaalde scenes heel uitdagend. Zo moest El Durando, van huis uit Christen zich mentaal voorbereiden op een vrij-scene in bed of sexy dansen met verschillende meisjes. “Ik had moeite met het criminele, het roven, het zit niet in me”, vertelt Permaúl, die als acteur debuteert in de film. Permaúl sprong vorig jaar in de Suriname rivier om personen uit een auto te redden.

Djakata, een multicultureel action/drama is opgenomen in Suriname en Frans Guyana. De voertaal is Nederlands, Sranan, Frans, Sarnami en Aucaans met ondertiteling. De film zal in TBL worden vertoond. “Wij zijn technisch vooruit gegaan, de filmkwaliteit is verbeterd en we denken dat de film zeker aan de verwachting van de filmbezoekers zal voldoen”, zegt El Durando. Hij wil meer Surinaamse films maken. “Ik wil een Surinaamse film industrie, waarbij mensen ‘s morgens opstaan en zeggen ik ga werken.” De trailer ‘Djakata’ is op de Facebook pagina van Para’s Media te zien.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April