A Sa Go brengt 'roepende vrouwenstem in de woestijn'
06 Mar 2015, 10:00
foto
Regisseur Humphrey van Hetten en auteur Jolanda Wassenaar van 'Een roepende vrouwenstem in de woestijn'. (Foto: René Gompers)


A Sa Go komt in verband met de Internationale Dag van de Vrouw met een speciaal stuk op de planken. “Het vorige jaar hebben we veel gevallen van huiselijk geweld gekend, waarbij vrouwen vermoord zijn geworden door hun partners die wapendragers zijn”, geeft Jolanda Wassenaar, de auteur van het stuk, aan. “Het stuk gaat dan ook over vrouwen die zich in die benarde positie bevinden en hoe zij eruit zouden kunnen komen.”

‘Een roepende vrouwenstem in de woestijn’, handelt over een vrouw die het in materieel opzicht prima naar haar zin heeft maar zowel mentaal als fysiek wordt mishandeld door haar echtgenoot. Wassenaar en regisseur Humphrey van Hetten hebben onderzoek verricht. Er is gesproken met slachtoffers en daders. “In een geval vond een man dat hij genoeg geïnvesteerd heeft in zijn levensgezellin. Zij hoort dus volgens hem te gedragen zoals hij dat wil” haalt Van Hetten aan. “Maar deze lui vergeten vaak de investeringen van de vrouw. Dat zij kinderen ter wereld gebracht heeft en opgevoed. Dat ze al die tijd voor hem klaarstond. Zij zien dat niet in. Dat is egoïsme.”

Wassenaar merkt op dat ‘alla sma mus’ gi wan anu fu opo a vrouw’. Het komt voor dat familie, vrienden en buren op de hoogte zijn van de slechte huissituaties maar haast nooit optreden. “Ook al heeft de vrouw de moed genomen om bij haar man weg te gaan, gaat men haar inprenten om terug te gaan. Er zijn ook wel mensen die moeite doen om de vrouw op te vangen, ook al zou ze bij wijze van spreken in de toiletpot moeten slapen. Iedereen moet een handje helpen om de vrouw erop te wijzen dat ze een plaats heeft en niet de speelbal is van een man. Dit stuk moet de hele samenleving bewuster maken.”

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het twee uren durend toneelstuk. Vrouwen en mannen moeten bij het zien van het stuk bewuster worden over de positie van de vrouw. “Ze is niet om te slaan, ze is niet je eigendom, ze is niet je slaaf en jij bent niet haar meester”, richt Van Hetten zich tot de mannen die met die bepaalde ‘denki’ rondlopen. Vrouwen moeten ook bewuster worden over zichzelf, hun plaats en hun eigen wensen. Scholing helpt daarbij, geven de theatermakers aan. Vrouwen doen het al heel goed. Mannen hebben veel in te halen, ze hebben veel te leren. “Let wel, niet alle mannen zijn zo. Er zijn echt wel nog goede mannen”, benadrukt Van Hetten. De theatermakers laten niet veel meer los over het stuk. “Daarvoor moet men zaterdag naar Thalia komen om zelf te zien hoe het afloopt”, lacht Wassenaar. ‘Een roepende vrouwenstem in de woestijn’ gaat zaterdag, een dag voor de Internationale Dag van de Vrouw, in première.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April