Bhailal: Koers voor de US$ gekelderd naar SRD 3.55
04 Mar 2015, 02:00
foto


In enkele dagen tijd is de koers van de US$ van ongeveer SRD 3.90 gekelderd naar SRD 3.55. Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, zegt aan Starnieuws dat hij nu de dollar verkoopt voor de koers van SRD 3.55. Alle cambio's hebben volgens hem volop dollars. In de afgelopen dagen is er US$ 20 miljoen in omloop gebracht om de koers omlaag te brengen. Bij een steekproef blijkt dat verschillende cambio's toch hogere koersen aanboden gisteren.

Bhailal zegt dat de cambiohouders de vele stappen die de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad heeft genomen, ondersteunen. "Ook grote bedragen kunnen mensen die dollars nodig hebben bij de cambio's kopen", deelt Bhailal mee. Er is goed overleg tussen de Centrale Bank, de cambio's, de algemene banken en het bedrijfsleven. Iedereen heeft er baat bij dat de koers niet kunstmatig omhoog gebracht wordt.

Door het loslaten van de eurokoers, is er nu nivellering gekomen tussen de zwarte markt en de cambio's. De euro wordt opgekocht voor SRD 3.90. De verkoopprijs schommelt tussen de SRD 4 en SRD 4.05. Eerder werd meer dan SRD 4.15 neergeteld. De eurokoers wordt bepaald op basis van de internationale markt.

"De speculanten houden de vreemde valuta niet meer vast, omdat de koers keldert. De vraag is nu niet groter dan het aanbod. De vraag naar vreemde valuta blijft, omdat er importen uit het buitenland gedaan worden", legt Bhailal uit. Hij verwacht dat de koers zich rond de SRD 3.50 zal stabiliseren. De koers van de Centrale Bank is SRD 3.35 voor de verkoop. "De uiteindelijke koers moet bepaald worden door de marktwerking. Door deze aanpak zal er op korte termijn rust komen en speculanten zullen niet in staat zijn om de koers weer omhoog te jagen", voorspelt Bhailal.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April